Suomi perui Kypros-kiistan sovittelukokouksen

Turkin EU-jäsenyysneuvottelut ovat tällä haavaa pysähdyksissä Kyproksen kiistan vuoksi. Taustalla on kiista Turkin satamista, joihin ei päästetä Kyproksen aluksia.

Suomeen kaavailtu Kypros-tapaaminen näyttää kaatuneen Turkin vastustukseen. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan sanoo, ettei Turkin ulkoministeri voinut lähteä Suomeen tapaamiseen, johon ei ollut kutsuttu Kreikan ulkoministeriä.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja vahvisti aiemmin suomalaisten luopuneen Kyproksen kreikkalaisen ja turkkilaisen osan johtajien ja Turkin ulkoministerin tapaamishankkeesta Suomessa.

Pääministeri Erdogan sanoi ilmoittaneensa puhelinkeskustelussa suomalaisten kanssa eilen, ettei maan ulkoministeri Abdullah Gül saavu Suomeen, jollei myös Kreikan ulkoministeri tule. Erdogan sanoi kehottaneensa suomalaisia taivuttelemaan Kreikan ulkoministerin mukaan kokoukseen.

Erdogan sanoi, että Euroopan unioni ei pysty ratkaisemaan kiistaa Kyproksesta. Pääministerin mielestä on "suuri virhe", jos EU ottaa itselleen tällaisen tehtävän. Itse hän sanoi, että ratkaisu löytyisi YK:n puitteissa.

Pääministeri Erdoganin mukaan oli ollut myös virhe painostaa Turkkia. Turkki ei suostuisi neuvottelemaan Kyproksesta tulevien lentokoneiden ja laivojen pääsystä turkkilaisille kentille ja turkkilaisiin satamiin, Erdogan julisti.

Turkin ulkoministeri Gül huomautti jo alkuviikosta, että suomalaisten olisi parempi käydä neuvottelemassa osapuolten kanssa kuin yrittää järjestää tapaaminen Suomessa.

Kypros hiertää jäsenyysneuvotteluja

Turkin EU-jäsenyysneuvottelut ovat tällä haavaa pysähdyksissä Kyproksen kiistan vuoksi. Taustalla on kiista Turkin satamista, joihin ei päästetä Kyproksen aluksia.

Suomi on EU:n puheenjohtajamaana pyrkinyt kompromissiratkaisuun, jonka myötä Turkki avaisi satamiaan ja vastineeksi EU ja Kypros helpottaisivat Pohjois-Kyproksen taloudellista eristystä.

Suomen kaavaileman sovittelukokouksen siirtyminen heijastaa tilanteen herkkyyttä ja kireyttä. Osapuolet eivät helposti liiku asemistaan. Siirto saattaa heijastua myös EU:n komission raporttiin Turkin jäsenyysneuvotteluista.

Ensi keskiviikkona julkistettava raportti tulee ennakkotietojen mukaan olemaan varsin kriittinen. Turkkia moititaan muun muassa demokraattisen uudistusten hitaudesta ja Kypros-kiistan kärjistämisestä.

Toisaalta ovi pidetään edelleen avoimena jäsenyysneuvotteluille, joiden kohtalosta päätetään EU-maiden johtajien joulukuun huippukokouksessa Brysselissä. Mahdollista kuitenkin on, että neuvottelut katkaistaan silloin kokonaan, mikäli Kypros-riitaan ei ole saatu siihen mennessä sopua.

Kahtiajakautuneen Kyproksen kreikkalainen, kansainvälisesti tunnustettu osa liittyi EU:hun 2004, turkkilaisten miehittämä pohjoisosa jäi sen ulkopuolelle.

(MTV3-STT-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat