Suomi pelkää EU:n ylisuuria energiatavoitteita

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan esimerkiksi 40 prosentin tavoitetta ei Suomessa saavuteta millään konstilla. Asiantuntijan mukaan tavoite olisi kuitenkin saavutettavissa.

Metsäteollisuuden jäteliemien ja puupolttoaineiden ansiosta uusiutuvien energianlähteiden osuus Suomen energiankulutuksesta on jo nyt noin 28 prosenttia. Suomi ylittää siis jo reilusti EU:n asettaman tavoitteen, jonka mukaan uusiutuvien energianlähteiden osuus pitäisi olla 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Tästä huolimatta EU vaatii kaikkia jäsenmaita lisäämään uusiutuvan energian käyttöä.

- Täsmällistä prosenttilukua ei oo esitetty missään, mutta hurjimmat luvut lähestyy 40 prosenttia, kertoo osastopäällikkö Taisto Turunen kauppa- ja teollisuusministeriöstä.

EU-komission pelätään asettavan Suomelle jopa 40 prosentin velvoitteen uusiutuvan energian käytössä. Toimittajille järjestetyssä ilmastoseminaarissa Helsingissä puhunut pääministeri Matti Vanhanen pitää moista tavoitetta epärealistisena.

- Se ei ole realistinen taso. Suomi ei sitä voi saavuttaa vuoteen 2020 mennessä millään konstilla, Vanhanen toteaa.

Siitä, miten paljon Suomi pystyisi lisäämään uusiutuvien energianlähteiden käyttöä, on monia mielipiteitä.

- Me yritetään oma tavoite asettaa realistiselle tasolle, joka pystytään toteuttamaan näin nopeasti, pääministeri sanoo.

Sen sijaan Teknillisen korkeakoulun professori Peter Lund uskoo, että 40 prosentin tavoite on saavutettavissa.

- Keskustelussa on unohtunut energiankäytön tehostaminen. Jos tehostaisimme energiankäyttöä, kaikki luvut suhteessa kasvaisivat. Oikeastaan tehostamispuolella on potentiaalia saman verran kuin lisätä uusiutuvia, toteaa Lund.

Vaikka määrää ei vielä tiedetä, Suomessa joudutaan joka tapauksessa lisäämään selkeästi uusiutuvien energianlähteiden käyttöä. Tärkeimmistä keinoista, kuten bioenergian ja tuulivoiman lisäämisestä, asiantuntijat ovat melko yksimielisiä.

Suomi lobbaa nyt kiivaasti EU:ssa, jotta tavoite jäisi pienemmäksi. Neuvotteluista EU-komission kanssa saattaa kehittyä 141-neuvottelujakin suurempi vääntö.

- Siinähän keskusteltiin vain kymmenistä miljoonista euroista. Tässä on kansantalouden kannalta paljon suuremmasta asiasta kyse, pääministeri Vanhanen sanoo.

Komission päätöstä odotetaan tammikuussa.

Indonesiassa, Balilla, järjestetään ensi kuussa YK:n ilmastosopimuksen ja sen alaisen Kioton pöytäkirjan osapuolikokoukset. EU toivoo kokoukselta päätöstä, joka käynnistäisi neuvottelut maailmanlaajuisesta ja laaja-alaisesta ilmastosopimuksesta vuoden 2012 eli Kioton pöytäkirjan sitoumuskauden jälkeen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat