Suomi-palkintoraati: "Ravintolapäivän vaikutus kuin keskioluen vapautuminen"

-Suomi-palkinto on viesti myös siitä, että Ravintolapäivä on koskettanut todella monia, Kirsti Tuominen, Ravintolapäivän tiedottaja.

-Hienoa, että vaikeasti lokeroitavankin tapahtuman arvo pystytään tunnistamaan ja tunnustamaan, Olli Sirén Ravintolapäivän toiminnanjohtaja.

-Hämmästyttävää, että kukaan terveysviranomainen ei ole yrittänyt kieltää Ravintolapäivää. Me halusimme Suomi-palkinnolla varmistaa, ettei niin ei tule käymään jatkossakaan, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki.

Päivä, jolloin kuka tahansa voi olla ravintoloitsija on innostanut ihmisiä niin, että viime kerralla marraskuussa perustettiin 300 ravintolaa 40 kaupungissa noin 10 000:lle asiakkaalle. Ravintolapäivänä perustetaan ravintoloita, kahviloita ja baareja esimerkiksi kaduille, työpaikoille ja koteihin.

-Haluamme kannustaa ihmisiä rikkomaan rajoja, kokeilemaan ja samalla muuttamaan omaa elinympäristöä vähän parempaan suuntaan, sanoo Kirsti Tuominen.

Monipuolisuus ja luovuus yllättävät joka kerta

-Kun aivan ensimmäisenä ravintolapäivänä Alppilassa laskettiin koria kolmannesta kerroksesta ja voileipiä myytiin kadulle, tapahtuman luonne tulkkaantui kaikille. Ihmiset ymmärsivät heti, mistä siinä on kyse, iloitsee Olli Sirén.

Kirstin ensimmäinen ravintola oli ranskalaista ruokaa tarjoillut Le Frog viime kesänä Helsingin Pitkänsillan kupeessa.

- Ohikulkijoiden viesti oli: "Vitsi, katso miltä tämä paikka näyttää nyt! Tämä tekee tästä harmaasta rantakaistaleesta Seinen! Voisitteko olla täällä aina?" Se oli upea päivä ja upea kokemus meille ja onneksi monille muillekin, muistelee Tuominen.

-Ravintolapäivä on minun mielestäni näyttänyt, että ei ole "teidän ravintolakulttuuria" tai "niiden ravintolakulttuuria", vaan se on demokratisoinut ruuan ympärillä keksimisen ja luomisen, sanoo Sirén.

Ei protesti, vaan karnevaali

Tuomisen ja Sirénin mukaan Ravintolapäivä on osoittanut, että suomalaiset ovat ruuanlaittajina erinomaisia ja kekseliäitä. Vaikka idea syntyi ravintolan perustamiseen liittyvään byrokratiaan turhautumisesta, tekeminen on positiivista.

-Heti ensimmäisen Ravintolapäivän syttyessä käyntiin, tajusi sen, että Ravintolapäivä ei ole protestiliike, vaan karnevaali, joka riemuitsee ruuan ympärillä, sanoo Sirén.

Ei järjestyshäiriöitä

Tietysti aina löytyy myös ilonpilaajia, jotka uskovat, että hygienia ei ole ruokatapahtumassa kohdallaan, ja usuttavat poliisia tarkastamaan tarjoillaanko pop-up -ravintoloissa alkoholia.

-En tiedä miksi, mutta kolmena Ravintolapäivänä ei ole ollut järjestyshäiriöitä. Jos jossain on käytetty alkoholia, sitä on käytetty vastuullisesti ja sitähän Suomen alkoholipolitiikka on kauan huutanut, sanoo Sirén.

-Pitää pystyä luovuttamaan valtaa ja myös vastuuta, jos halutaan osallistumista ja demokratiaa. Suomi ei tarvitse ainoastaa teknologiaa, tarvitaan myös sosiaalisia innovaatioita, uskoo Sirén.

Ravintolapäivä on levinnyt nyt Suomesta pienimuotoisemmin Englantiin, Saksaan, Sloveniaan ja Bulgariaan.

Katso aiheesta tänään lisää Kymmenen uutisista

Lue myös:

    Uusimmat