Suomi-palkinnot myönnettiin kuudelle

Suomi-palkinnot 2007

Yli 30 000 euron arvoiset palkinnot jaettiin muun muassa kirjailija Zinaida Lindénille ja Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafestivaalille.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on palkinnut kuusi eri taiteenalan edustajaa Suomi-palkinnoilla.

Vuoden 2007 palkinnot, arvoltaan 30 500 euroa, saivat kirjailija, kääntäjä Lars Huldén, kirjailija Zinaida Lindén, tanssitaiteilija Sini Länsivuori, jousikvartetti Meta4, Rakkautta ja anarkiaa -festivaali sekä ITE-taiteilija Veijo Rönkkönen.

Suomi-palkinto myönnetään tunnustuksena merkittävästä taiteellisesta urasta. Perusteena voi myös olla huomattava saavutus tai lupaava läpimurto. Palkinto on kulttuuriministerin ja valtiovallan antama tunnustus ja samalla kiitoksenosoitus taiteellisesta luomistyöstä.

Suomi-palkintoja on jaettu vuodesta 1993.

Kirjailija Lars Huldén

Palkintoperusteluissa Lars Huldénia (s. 1926) kiitettiin erityisesti kielellisestä virtuositeetista ja leikittelevästä lyyrisestä otteesta.

Huldén on julkaissut kaikkiaan 32 runokokoelmaa ja lisäksi näytelmiä, kabaree- ja laulutekstejä. Hän on ollut lähes 50 vuoden ajan suomen-ruotsalaisen kirjallisuuden keskeisiä hahmoja. Innoituksensa runoihin Huldén on saanut etelä-pohjalaisesta ympäristöstä.

Zinaida Lindén (Kuva: Gummerus)

Suomeksi häneltä on ilmestynyt useita runokokoelmia, joista viimeisin on Pentti Saaritsan suomentama (2006) Erään marjamatkan seikkaperäinen kuvaus.

Kirjailija Zinaida Lindén

Kirjailija Zinaida Lindén (s. 1950) kasvoi alunperin entisessä Leningradissa ja muutti Suomeen vuonna 1991.

Lindén on säilyttänyt syntymämaansa kulttuurin, mutta on myös sopeutunut uuden kotimaansa kultuuriin. Niinpä kirjailija hakee aiheensa sekä entisestä Neuvostoliitosta että venäläisten maahanmuuttajien arkpäivän kokemuksista Suomessa. Lindén käsittelee ironisella tyylillä eri kulttuurien yhteentörmäyksiä esimerkiksi romaanissaan I väntän på en jordbävning (2004).

Lindén on myös toiminut elokuvakriitikkona ja kolumnistina.

Tanssitaiteilija Sini Länsivuori-Engström

Sini Länsivuori (s. 1967) valmistui Suomen Kansallisoopperan balettikoulusta 1985 ja sai samana vuonna kiinnityksen Suomen Kansallisbalettiin. Hän on tanssinut lukemattomia klassisia ja modernin baletin rooleja.

Sini Länsivuori (Kuva: Tero Saarinen Company)

Sini Länsivuori on tanssinut Tero Saarisen ryhmässä vuodesta 1998 lähtien. Tanssimisen lisäksi pedagogiksi valmistunut Länsivuori opettaa yhdessä Saarisen kanssa tämän kehittämää tanssitekniikkaa sekä kotimaassa että ulkomailla.

Perusteluissa Länsivuorta kiitetään loistavaksi ja ilmeikkääksi nykybalettien tanssijaksi, jolla on sulautua elimelliseksi osaksi teoksen kokonaisuutta.

Jousikvartetti Meta4

Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin lukeutuva jousikvartetti Meta4 perustettiin vuonna 2001. Nuoresta iästä huolimattaan kvartetti on vakiinnuttanut asemansa innovatiivisena ja laatuun panostavana kamarimusiikkiyhtyeenä ja sen on tasoltaan arvioitu kuuluvan maailman parhaimmistoon. Meta4 -kvartettiin kuuluvat sellisti Tomas Djupsjöbacka, alttoviulisti Atte Kilpeläinen, ensiviulisti Antti Tikkanen ja kakkosviulusti Minna Pensola.

Vuonna 2004 Meta4 voitti arvostetun Dmitri Sostakovits - kilpailun Moskovassa, ja kvartetille myönnettiin erikoispalkinto kilpailun parhaasta Sostakovits-tulkinnasta. Huhtikuussa 2007 Meta4 voitti Wienin kansainvälisen Joseph Haydn-kamarimusiikkikilpailun.

Meta4 konsertoi aktiivisesti ympäri maailmaa tärkeimmissä musiikkikaupungeissa ja konserttisaleissa, mm. Wienissä Mozart Saalissa ja New Yorkissa Carnegie Hallissa.

Palkintoperustelujen mukaan Meta4:lle on ominaista uudenlainen ja avarakatseinen suhtautuminen kamarimusiikkiin. Yhtye on toteuttanut projekteja eri alojen muusikoiden sekä myös kokonaan eri taiteenalojen edustajien kanssa. Kvartetin ennakkoluulottomasta ja raikkaasta asenteesta kertovat muiden muassa yhteistyö Ilmiliekki Quartetin, Rinneradion sekä Anna-Mari Kähärän Orkesterin kanssa.

Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafestivaali

Rakkautta ja Anarkiaa - Helsinki International Film Festival on vuodesta 1988 järjestetty, nykyään Suomen suurin elokuvafestivaali ilman kilpailusarjoja. Yksi keskeisistä henkilöistä festivaalin taustalla oli Pekka Lanerva. Vuonna 1992 festivaali irtautui erilliseksi, Helsinki Film Festival - yhdistykseksi, jonka ottivat haltuunsa Mika Siltala, Matti Paunio ja Eija Niskanen.

Festivaalin ohjelmistossa on valtavirtaelokuvien sijaan edustettuna elokuvan lajityyppejä laidasta laitaan, bollywoodista art houseen. Harvinaislaatuiseksi R&A-ohjelmiston tekee se, että useat elokuvat eivät välttämättä koskaan tulisi Suomeen levitykseen ilman festivaalia.

Tänä vuonna 20-vuotisen taipaleen juhlafestivaalilla saatiin uusi kävijäennätys: yli 45 000 katsojaa. Ohjelmistossa elokuvia oli pitkälle toista sataa.

ITE-taiteilija Veijo Rönkkönen

Suomalainen visuaalinen nykykansantaide, josta käytetään nimitystä ITE-taide (Itse Tehty Elämä). ITE-taide on muutamassa vuodessa murtautunut sekä julkisuuteen että taidegallerioihin niin Suomessa kuin ulkomailla.

Perustelujen mukaan Parikkalan Koitsanlahdella asuva ITE-taitelija Veijo Rönkkönen (s. 1944) on nostettavissa muiden edelle hänen uransa pituuden, hänen taiteellisen tasonsa, hänen merkityksensä ja kansainvälisen huomionsa osalta.

Rönkkönen on luonut neljän vuosikymmenen aikana pihapiiriinsä kokonaisen betonisen patsasmaailman. 6000 neliön puutarhatontille on syntynyt tänä aikana 450 veistoksen pienoismaailma. Rönkkösen veistospuistoa on pidetty maamme ja koko Euroopan merkillisimpien taidekokonaisuuksien joukkoon kuuluvana.

Veijo Rönkkösen veistosten aihemaailma on moninainen. Pääteemoina erottuvat eri rotuja ja kansakuntia kuvaavat patsaat sekä lapsuuden muistoja ja paikallishistoriaa esittävät teokset. Myös Kalevalan hahmoja on mukana. Koitsanlahden Patsaspuistossa on parhaimpina kesinä ollut lähes 30 000 kävijää. Rönkkönen ei ole koskaan kerännyt vierailijoilta pääsymaksua. Taiteilija sanoo tehneensä yli neljäkymmentävuotisen uran paperitehtaalla vain voidakseen toteuttaa unelmansa.

Lue myös:

    Uusimmat