Mainos

Suomi pääsisi Naton täysjäseneksi alle vuodessa

Suomen Nato-suurlähettilään Antti Sierlan mukaan Suomen olisi mahdollista päästä sotilasliitto Naton jäseneksi hyvin nopeasti.

Jos Suomi päättäisi hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä, se todennäköisesti hyväksyttäisiin jäseneksi nopeimmalla mahdollisella aikataululla eli alle vuodessa, arvioi Suomen Nato-edustuston päällikkö, suurlähettiläs Antti Sierla Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa.

Sierlan mukaan niin sanottu yhteensopivuus on jo nyt täysjäseneltä vaadittavalla tasolla. Kriisinhallintaoperaatioihin osallistuminen Naton jäsenenä käytännön tasolla ei juuri poikkeaisi siitä, mitä nyt on tehty kumppanina. Jäsenenä olisi kuitenkin oltava nykyistä valmiimpi lähettämään joukkoja.

- Nyt olemme varanneet kaiken päätösvallan ratkaista operaatioihin osallistuminen tilannekohtaisesti. Vaikka tilanne periaatteessa säilyy kertaharkintaisena myös jäsenenä, silloin on oltava lähtökohtaisesti valmiimpi, Sierla sanoi.

Jäsenyys vaatisi myös rahaa. Suomella on nyt valmius pitää noin tuhatta miestä kansainvälisissä operaatiossa kerrallaan, mutta Nato-jäsenyyden myötä kentälle lähtevien määrä pitäisi ainakin kaksinkertaistaa, Sierla muistuttaa. Lisäksi vähintään sata suomalaista lähtisi Naton kansainväliseen sihteeristöön ja esikuntiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.