Mainos

Suomi ottaa Venäjän puutullit esille pian

Puuntuonti on pudonnut puoleen, kun Venäjä otti kuun alussa käyttöön uudet tullimaksut ja havupuun lajittelusäädökset.

Venäjän asettamat esteet puun tuonnille Suomeen johtavat poliittisiin toimiin. Ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäen mukaan Suomi vie asiaa eteenpäin valtioiden välillä sekä poliittisella- että virkamiestasolla hyvinkin pian.

- Katsomme nyt, millä tavalla tämä asia voidaan ottaa esille, Lehtomäki sanoo.

Hänen mukaansa käytössä on erilaisia keinoja, kuten kirjelmöinti. Ministeriö käy myös keskusteluja suomalaisen puunjalostusteollisuuden kanssa siitä, mikä olisi paras tapa viedä asiaa eteenpäin.

Lehtomäki huomauttaa kuitenkin, että Venäjä voi tehdä omat ratkaisunsa. Venäjä ei esimerkiksi ole vielä Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen, joten WTO:n säännöksistä ei ole tähän hätään apua.

Suomi otti esille Venäjän puutullit jo pari vuotta sitten Euroopan unionissa, kun EU ja Venäjä neuvottelivat WTO-jäsenyyden ehdoista. Venäjän tuolloin antamat sitoumukset eivät ole voimassa ennen kuin maasta tulee WTO:n jäsen.

Ongelmat suuria

Lehtomäki kuvaa puun tuontiongelmia suuriksi Suomen metsäteollisuuden kannalta. Tuonti on pudonnut metsäteollisuuden arvion mukaan puoleen, kun Venäjä otti kesäkuun alussa käyttöön uudet tullimaksut ja havupuun lajittelusäädökset.

Tullimaksut nousivat, ja havupuut pitää jatkossa lajitella läpimitan mukaan. Käytännön muuttuminen on jumiuttanut puun tuonnin Venäjältä, sillä lajitteluun ei ole käytännön mahdollisuuksia. Jotkut Venäjän tulliasemista suhtautuvat joustavammin uusiin määräyksiin kuin toiset, joilla puun tuonti on keskeytynyt kokonaan.

Suomen metsäteollisuus ei ymmärrä perusteita venäläisten uusille vaatimuksille. Tullimaksu on sama läpimitasta riippumatta, joten maksujen keräämistä varten muutos on tarpeeton.

Jos venäläisen puun tuonti keskeytyy pitkäksi aikaa, erityisesti Kaakkois-Suomen metsäteollisuus ajautuu vakaviin vaikeuksiin. Tuontipuun osuus Suomen metsäteollisuuden puun käytöstä on runsas neljännes.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.