Suomi osallistuu neuvotteluihin rypäleaseista

Prosessin tavoitteena on neuvotella vuoden 2008 loppuun mennessä oikeudellisesti sitova kansainvälinen sopimus. Se kieltäisi sellaiset rypäleaseet, jotka aiheuttavat kohtuutonta haittaa siviiliväestölle.

Suomi osallistuu rypäleaseita koskeviin neuvotteluihin. Tasavallan presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta ovat sopineet Suomen osallistumisesta Wienissä joulukuussa järjestettävään kokoukseen sekä neuvotteluja koskevasta mandaatista.

Suomi pitää tärkeänä, että "rypäleaseiden aiheuttamiin humanitaarisiin ongelmiin puututaan". Suomen näkemyksen mukaan ongelmiin voidaan vastata muun muassa parantamalla rypäleaseiden teknistä luotettavuutta. Tulevan järjestelyn tulee ottaa huomioon sotilaalliset tarpeet, koska rypäleaseilla on oleellinen merkitys Suomen puolustuskyvyn kehittämisessä.

Suomi osallistuu neuvotteluihin kahdella foorumilla; eräiden tavanomaisten aseiden rajoittamissopimuksen (Convention on Certain Conventional Weapons, CCW) puitteissa ja niin kutsutun Oslon prosessin puitteissa.

Oslon prosessin seuraava kokous järjestetään Wienissä 5.-7. joulukuuta. Prosessin tavoitteena on neuvotella vuoden 2008 loppuun mennessä oikeudellisesti sitova kansainvälinen sopimus. Se kieltäisi sellaiset rypäleaseet, jotka aiheuttavat kohtuutonta haittaa siviiliväestölle. Neuvotteluprosessissa on nyt mukana noin 80 maata.

Rypäleaseet tulivat Suomen puolustuspoliittiseen keskusteluun muutama vuosi sitten, kun hallitus päätti Suomen liittymisestä maamiinat kieltävään Ottawan sopimukseen. Osa miinojen jättämästä aukosta on tarkoitus paikata erilaisin rypäleasein. Rypäleammuksiakin on paheksuttu, koska niitä on todettu jäävän räjähtämättöminä sotatantereille huomattavassa määrin.

Pohjoismainen yhteistyö kiinnostaa

Tasavallan presidenttiä ja ulko- ja turvallisuuspoliittista valiokuntaa informoitiin myös puolustusalan yhteistyön kehittämisestä Ruotsin ja Norjan kanssa.

Ruotsissa ja Norjassa on laadittu selvitys mahdollisuuksista tiivistää maiden välistä puolustusyhteistyötä. Yhteistyön on todettu olevan avoinna myös Suomelle. Suomi on todennut olevansa kiinnostunut yhteistyöstä, ja yhteistyömahdollisuuksia selvitetään.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat