Mainos

Suomi muuttaa lainsäädäntöä juomapakkauksista

Suomi aikoo muuttaa lainsäädäntöään niin, että se noudattaisi EU:n direktiiviä pakkauksista ja pakkausjätteistä.

Suomi aikoo muuttaa lainsäädäntöään, jotta se noudattaisi EU:n direktiiviä pakkauksista ja pakkausjätteistä.
Hallituksen EU-ministerivaliokunta hyväksyi komission viralliseen huomautukseen annettavan vastauksen perjantaina. Taustalla on kiista ns. pullopoolista, jossa kierrätetään juomapakkauksia.

Suomi myöntää, että lainsäädännössä ei ole pantu toimeen direktiivin vaatimusta siitä, että viranomaisten on valvottava järjestelmiä, joilla käytettyjä pakkauksia kierrätetään. Komissiolle on tullut paljon valituksia pullopoolista, jonka toimintaa pidetään pieniä tuottajia ja tuontia syrjivänä.

Jätelain uudistusta valmistellaan parhaillaan ympäristöministeriössä. Lakiin on tarkoitus säätää nykyistä täsmällisemmät säännöt tuottajien ylläpitämien kierrätysjärjestelmien avoimuudesta ja syrjimättömyydestä. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan tänä vuonna.

Lisäksi valtiovarainministeriö on asettanut työryhmän, jonka tehtävä on uudistaa juomapakkausten valmisteverotusjärjestelmää EU:n sääntöjen mukaiseksi. Komission hampaissa on Suomen 16 sentin lisävero, joka määrätään, jos pakkauksen päällys on hyödynnettävä raaka-aineena eikä uudelleentäytettävä. Se koskee käytännössä metallitölkkejä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.