Mainos

Suomi mukana pelastamassa Egyptin muinaismuistoja

Egyptin arvokkaita muinaismuistoja kartoitetaan suomalaisten opastuksella. Monia muinaismuistoja on tuhoutunut pelkästään sen takia, että tiedot kohteista ovat hajallaan eikä kunnollisia karttoja ole olemassa.

Nyt tiedot kohteista ja tarkistetut kartat kerätään yhteen tietokantaan, joka on niin viranomaisten kuin tutkijoidenkin käytössä. Muutamia arvokkaita kohteita on jo onnistuttu pelastamaan suomalaisprojektin ansiosta.

Rakennukset työntyvät yhä lähemmäksi Gizan arvokkaita pyramideja. Lain vaatimasta kolmen kilometrin suojavyöhykkeestä ei ole tietoakaan. Eikä rakentaminen suinkaan ole ainoa uhka arvokkaille muinaismuistoille.

- Turismi tuhoaa arkeologian ja siksi yritämme nyt sovitella yhteen turismin tarpeita ja muinaismuistojen suojelua, pääjohtaja Zahi Hawass Egyptin muinaismuistohallinnosta kertoo.

Muinaismuistojen suojelu helpottuu, jos kohteiden sijainti on tarkassa tiedossa. Tätä kartoitustyötä tehdään nyt suomalaisten opastuksella. Tietokantaan kootaan tarkat kartat kaikista muinaismuistoalueista ja tiedot niillä sijaitsevista arvokkaista kohteista.

- Tärkeintä on saada kuntoon asiakirjat, jotka kertovat alueen omistajan ja alueen tarkat rajat. Kuvitelkaa laittomasti rakennettua taloa, eihän sitä voi mitenkään suojella, projektipäällikkö Naguip Amin Muinaismuistojen kartoitusprojektista kertoo.

Kartoitushanke on jo osoittanut tarpeellisuutensa. Muutamia kohteita on onnistuttu suojelemaan ajantasaisen tiedon ansiosta. Esimerkiksi Alexandriassa moottoritien rakentaminen pysähtyi, kun kartat todistivat, että paikalla on muinaismuistoalue.

Tähän mennessä tietokantaan on koottu noin 400 kohteen tiedot. Pelkästään jo tunnettujen kohteiden kartoittaminen vie vähintään viisi vuotta.

Uusia arkeologisia löytöjä tehdään päivittäin ja on arveltu, että tähän mennessä vasta kolmasosa maan muinaismuistoista on löydetty.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 23.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.