Mainos

Suomi mukaan WEU:n sotatarvikepooliin

Suomi ja Ruotsi mukaan WEU:n puolustustarvikeyhteistyöhön?

Suomi on pääsemässä mukaan Länsi-Euroopan unionin WEU:n puolustustarvikeyhteistyöhön. Ulkoministeriön linjanjohtaja Antti Sierla kertoi tänään, että päätös on valmis tehtäväksi maanantaina WEU:n kokouksessa Erfurtissa.

Samalla on määrä kutsua yhteistyöhön mukaan WEU:n muut tarkkailijat; Ruotsi, Irlanti ja Itävalta. Yhteistyöjärjestö WEAG torjui Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemukset vuosi sitten. Jäsenyydestä ei ole nytkään puhe, vaan yhteistyöstä. Ainakin toistaiseksi täysjäsenyys varataan Naton eurooppalaisille jäsenille.

Tarkkailijoille haluttiin kuitenkin tarjota pääsy yhteistyöhön mukaan aseteollisuuden ja -hankintojen alalla. Toistaiseksi Suomen osallistuminen on rajoittunut keskusteluihin; Suomi ei ole päässyt mukaan mihinkään hankkeeseen.

Taustalla on lähinnä teollisuuspoliittisia tavoitteita, Sierla totesi. Euroopan maat haluavat tiivistää puolustustarvikeyhteistyötä Yhdysvaltain kilpailun vuoksi.
-Kaikkien Euroopan pienten maiden aseteollisuus on yhä heikommin kilpailukykyinen pelkillä kotimaisilla markkinoilla. Vientimarkkinoilla taas on paljonkin kysyntää, mutta se on ihmisoikeustilanteen takia ongelmallista, Sierla totesi.

Suomenkin kiinnostus nousee tästä; puolustusteollisuus voisi yhteistyön kautta löytää uusia markkinoita Euroopasta. Esimerkiksi uusia henkilökuljetusajoneuvoja valmistavaan eurooppalaiseen yhteishankkeeseen suomalaisella teollisuudella voisi olla paljonkin asiantuntemusta annettavana, Sierla arvioi.

WEU:n puheenjohtaja Jose Cutileiro sanoi vielä torstaina, ettei hän voi luvata sitoutumattomille maille, milloin nämä pääsevät mukaan WEAG:n yhteistyöhön. Cutileiro muistutti Brysselissä, että kaikki WEAG:n jäsenet kuuluvat myös Natoon. Suomi ja Ruotsi on kutsuttu mukaan tarkkailijoina.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.