Mainos

Suomi mukaan Ulsund-turman tutkintaan?

Suomen merenkulkuviranomaiset pohtivat, aikooko Suomi olla mukana Norjan rannikolla uponneen Ulsund-rahtilaivan onnettomuustutkinnassa.

Merenkulkulaitoksen meriturvallisuusjohtaja Heikki Valkosen on tarkoitus olla yhteydessä Norjan merenkulkuviranomaisiin heti maanantaiaamuna. -Saamme Norjasta kaiken tapaukseen liittyvän tiedon ja katsomme sitten tilannetta tarkemmin. Olemme tietenkin kiinnostuneita onnettomuudesta, kertoo Valkonen.

-Tarvittaessa meillä on myös mahdollisuus osallistua onnettomuuden tutkintaan sillä perusteella, että aluksen miehistö oli lähes kokonaan Suomesta, sanoo Valkonen ja viittaa YK:n meriturvallisuusjärjestön päätökseen, jonka mukaan onnettomuutta tutkivan maan on annettava tietyin ehdoin tilaisuus myös toiselle jäsenvaltiolle osallistua tutkintaan.

Norjalainen Ulsund-rahtialus upposi Norjan etelärannikolla myöhään perjantai-iltana. Aluksessa oli seitsemän hengen miehistö, joista kuusi suomalaista. Aluksen oli vuokrannut raumalainen Rofera Oy.

Lastin liikkuminen yleinen syy

Alumiinilastissa ollut alus oli matkalla Pietarista Norjan Höyangeriin. Uppoamisen syytä ei toistaiseksi tiedetä. Valkosella ei ole tällä hetkellä onnettomuudesta tietoja, eikä hän halua ottaa kantaa uppoamisen syihin. Yleensä vastaavankokoisten kuivalastialusten uppoamisen syynä on ollut lastin liikkuminen.

-Toisaalta taas esimerkiksi malmia tai hiiltä irtolastina kuljettavien alusten uppoamisen on viime aikoina aiheuttanut usein rakenteiden pettäminen, kertoo Valkonen. Lastin liikkuminen riippuu Valkosen mukaan paitsi itse lastista, myös lastaustavasta sekä niistä oloista, joihin alus joutuu.

Ulsund-laivan lastina oli alumiinia, jonka lastauksesta on olemassa omat sääntönsä. Lastauksen valvominen on aluksen henkilökunnan ja pääsääntöisesti laivan kapteenin vastuulla. Suomalaisten rahtialusten meriturvallisuutta Valkonen pitää hyvänä. -Silloin tällöin on sattunut onnettomuuksia, mutta kansainvälisesti katsottuna suomalaisten alusten kunto on hyvä. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.