Mainos

Suomi lopettaa kehitysavun Nicaraguaan ja Vietnamiin

Suomi lopettaa vähitellen kehitysavun antamisen Vietnamiin sekä Nicaraguaan.

Kehitysministeri Heidi Hautalan (vihr.) mukaan Suomi keskittyy jatkossa Afrikan ja Aasian köyhimpien valtioiden tukemiseen.

Hautala painottaa myös, ettei Suomen päätös lopettaa kehitysyhteistyö Nicaraguan kanssa hankaloita Suomen tietä YK:n turvaneuvoston jäseneksi, toisin kuin eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) on ehtinyt epäillä.

Väli-Amerikan köyhimpiin maihin kuuluva Nicaragua on ollut yksi Suomen tärkeimmistä ja pitkäaikaisimmista kehitysapukohteista. Kun maa alkoi taipua takaisin diktatuuriin, muut Pohjoismaat lopettivat tuen antamisen Nicaragualle. Nyt Suomi seuraa perässä.

– Dialogi hallituksen kanssa on hyvin hankalaa, koska suuri osa budjetista on läpinäkymätöntä ja demokratiakehitystä ei ole ollut, Hautala sanoo.

Vietnam ei tarvitse enää tukea

Nicaraguan lisäksi Suomi lopettaa tuen antamisen myös Vietnamiin.

– Vietnam on yksinkertaisesti jo noussut sellaiselle tasolle, ettei se ei enää tarvitse meidän tukea, Hautala sanoo.

Kaikkiaan noin 890 miljoonan euron kehitysapupotti jaetaan jatkossa Afrikan ja Aasian köyhiempien valtioiden kesken. Suomen pitkäaikaiset kumppanit ovat vastedes Nepal, Etiopia, Kenia, Mosambik, Sambia ja Tansania.

Vietnamissa siirrytään asteittain muihin yhteistyömuotoihin. Nicaraguassa tuetaan tulevaisuudessa vielä kansalaisjärjestöyhteistyötä, vaikka hallitusten välinen yhteistyö jää pois.

Hautala totesi tiedotustilaisuudessaan lisäksi, että Suomi on kehitysapua koskevissa kannanotoissaan paikoin kaksinaismoralistinen. Kehitysapuohjelmassaan Suomi toteaa, ettei se salli asevientiä konfliktialueille, mutta samaan aikaan Suomi kuitenkin vie itse aseita Saudi-Arabiaan.

(MTV3 - STT)

Katso Nina Rahkolan juttu (Seitsemän uutiset 16.2.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.