Suomi liputtaa Turkin EU-jäsenyydelle

Suomen ja Britannian ulkoministerit kiirehtivät EU:ta tiivistämään yhteistyötä Turkin kanssa. Ulkoministerit Aleksander Stubb ja William Hague haluavat myös vauhtia Turkin EU-jäsenyysneuvotteluihin. Ministerit kirjoittavat asiasta tänään ilmestyneessä Financial Times lehdessä, sopivasti ennen huomenna alkavaa EU-maiden ulkoministerien tapaamista.

Kirjoituksessaan Stubb ja Hague toteavat, että perusteet Turkin EU-jäsenyydelle ovat nyt entistä vahvemmat. Ministerit muistuttavat, että Turkin talouden arvioidaan kasvavan tänä vuonna viisi prosenttia, kun euromaat jäävät yhteen prosenttiin.

Stubb ja Hague viittaavat myös tutkimukseen, jonka mukaan Turkki on Euroopan toiseksi suurin talous vuoteen 2050 mennessä. Turkin uskotaankin tarjoavan valtavia vientimahdollisuuksia EU-maille. Lisäksi sen toivotaan avaavan yhteydet Keski-Aasian sekä Lähi-idän markkinoille ja energialähteille.

Toinen ministerin esittämä peruste yhteistyön lähentämiselle on poliittinen yhteistyö. Stubb ja Hagua kirjoittavat muun muassa EU:n ja Turkin yhteisestä ponnistelusta koskien Iranin ydinohjelmaa. Myös Turkin rooli Irakissa, Afganistanissa ja Pakistanissa nostetaan esiin.

Jäsenyysneuvottelut matelevat

Turkki sai pitkään odottamansa kutsun EU:n jäsenehdokkaaksi Suomen ensimmäisellä EU-puheenjohtajuuskaudella, joulukuussa 1999. Jäsenyysneuvottelut ovat olleet käynnissä nyt viisi ja puoli vuotta, ja vain 13 kohtaa 35:stä on avattu. Tahti on siis todella takkuinen. Tämä johtuu muun muassa siitä, että Kypros, Kreikka ja Turkki eivät ole päässeet sopuun Kyproksen yhdistämisestä.

EU-maat eivät myöskään ole enää yksimielisiä siitä, että Turkki pitäisi ottaa EU:n jäseneksi. Esimerkiksi voimakaksikko Saksa ja Ranska haluaa läheistä kumppanuutta, mutta ei jäsenyyttä. Sen sijaan esimerkiksi Ruotsi ja EU:n nykyinen puheenjohtajamaa Belgia ovat valmiita ottamaan Turkin EU:hun.

Yhdysvallat tuntee suurta sympatiaa Nato-kumppaniaan Turkkia kohtaan. Yhdysvallat onkin toistuvasti kiirehtinyt Turkin EU-neuvotteluita. Viimeksi kesällä Yhdysvaltain puolustusministeri Robert Gates sanoi Euroopan viivyttelyn sysäävän Turkkia lähemmäs kohti islamilaisia maita kuten Syyria ja Irania.

Lue myös:

    Uusimmat