Suomi liittyy Schengen-alueeseen

Suomi ja muut Pohjoismaat liittyvät 25. maaliskuuta Schengenin alueeseen.

Suomen EU-passi

Passi tai uusi kuvallinen henkilökortti on kuitenkin oltava edelleen mukana matkoilla. Euroopan unionin sisäministerit vahvistivat Pohjoismaiden mukaantulon alueeseen tänään.

Päätöstä edelsi myös neuvottelut EU:n ulkopuolisten Islannin ja Norjan kanssa. Schengenin myötä ilman rajatarkastusta pääsee pohjoismaiden lisäksi Saksaan, Ranskaan, Espanjaan, Kreikkaan, Italiaan, Itävaltaan, Hollantiin, Belgiaan, Luxemburgiin ja Portugaliin. EU-maista Britannia ja Irlanti ovat sopimuksen ulkopuolella.

Ruotsin viivyttely Schengenin ehtojen täyttämisessä uhkasi viivyttää sisärajojen avaamista. Ruotsi ei ole toteuttanut kuljetusyhtiöiden sanktiojärjestelmää yleissopimuksen vaatimalla tavalla. Suomea kokouksessa edustanut sisäministeri Ville Itälä kertoi, että muut maat hyväksyivät erillisen julistuksen, jossa Ruotsi sitoutuu muuttamaan lakejaan.

Schengenin yleissopimus velvoittaa jäsenmaat päättämään sanktioista kuljetusyhtiöitä vastaan, jotka eivät tarkasta lähtöpäässä matkustusasiakirjoja. Ruotsissa määräys on jumiutunut parlamenttiin.

Oma terminaali

Rajatarkastusten poiston ajankohta 25. maaliskuuta 2001 alkaen on valittu tietoisesti kesäaikaan siirtymisen mukaan. Tällöin muuttuvat myös Schengen-maiden väliset lentoaikataulut.

Käytännössä esimerkiksi lentokentillä Schengen-lennot ohjataan omaan terminaaliin, samoin tehdään matkustajalaivojen terminaaleissa. Schengen ei poista velvoitetta kantaa matkalla passia tai uutta kuvallista henkilötodistusta. Sikäli kyseessä ei ole samankaltainen passivapaus kuin Pohjoismaiden välillä vallitsee.

Norjan ja Islannin mukanaolo merkitsee kuitenkin sitä, että EU:hun kuuluvien Suomen, Ruotsin ja Tanskan ei tarvitse luopua 40 vuotta vanhasta pohjoismaisesta passiunionista.

Schengenin tietojärjestelmän (SIS) säännökset otetaan käyttöön Pohjoismaissa jo ensi vuoden alusta. Järjestelmän on tarkoitus helpottaa viranomaisten tiedonvaihtoa. Maahantulokiellot viedään tiedostoihin kuitenkin vasta 25. maaliskuuta.

Tietojärjestelmässä on tällä hetkellä tiedot lähes 9 miljoonasta varastetusta autosta tai esineestä sekä noin miljoonasta etsintäkuulutetusta tai maahantulokiellossa olevasta henkilöstä.

Lisää tarkastuksia


Tammi- ja helmikuussa pohjoismaiden lentokentillä tehdään vielä uusintarkastuksia, samoin Tanskan ja Norjan satamissa. Lisäksi tietojärjestelmien toiminta tarkastetaan kaikissa pohjoismaissa tammikuun aikana.

Tarkastuksia on tehty viime keväästä alkaen. Syksyn kuluessa on tutkittu pohjoismaista ulkorajavalvontaa maalla, merellä ja lento-asemilla. Suomi on toteuttanut maarajojen ja merirajavalvonnan ehdot moitteetta, virkamiehet kertovat. Lentokentillä on ollut pientä huomautettavaa mm. henkilövirtojen ohjaamisesta, mutta kaiken pitäisi olla keväällä kunnossa.

Puutteiden ilmaantuessa voimaantuloa on teoriassa mahdollisuus lykätä sopimusta soveltavien kymmenen Schengen-maan yksimielisellä päätöksellä. Mahdollinen lykkäyspäätös pitäisi vahvistaa helmikuun lopulla.

Suomi, Ruotsi ja Tanska liittyivät Schengen-sopimukseen joulukuussa 1996. Norja ja Islanti ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat