Mainos

Suomi lakkauttaa suurlähetystöjään

Suomi lakkauttaa kolme suurlähetystöään.

Tasavallan presidentti antaa huomenna asetuksen, jolla Libanonin Beirutissa ja Libyan Tripolissa toimivat suurlähetystöt lakkautetaan vuodenvaihteessa. Suomen Kuwaitin-suurlähetystö lakkautetaan maaliskuun lopussa.

Lakkautettavien edustustojen vuotuiset kustannukset ovat olleet yhteensä noin 870 000 euroa. Nämä varat vapautuvat ulkoasiainhallinnon toimintamenoissa kohdennettaviksi uudelleen.

Ulkomaanedustuksen nykytilaa on käsitelty viime vuonna annetussa selvityksessä ulkoasiainhallinnon haasteista. Selvityksessä mainitaan, että Suomen edustautumista on tarkasteltava maamme kokonaisetujen turvaamisen ja poliittisten linjausten sekä ulkoasiainhallinnolle asetettujen tavoitteiden ja tehtävien valossa.

Suunnitellut toiminnan painotukset Afrikassa ja Lähi-idässä sekä varautuminen uusien edustustojen perustamiseen Eurooppaan EU:n laajentuessa lähivuosina vaativat siten myös valmiutta edustustojen lakkauttamiseen.

Beirutissa Suomella on väliaikaisen asiainhoitajan johtama suurlähetystö. Suurlähettiläs on sivuakkreditoitu Damaskoksesta. Tripolissa on myös väliaikaisen asiainhoitajan johtama suurlähetystö. Sinne ei ole sivuakkreditoitu suurlähettilästä. Toiminta Tripolissa on vuosikausia ollut minimitasolla.

Suomella on Kuwaitissa suurlähettilään johtama suurlähetystö. Suomen edut Kuwaitissa ovat kaupallis-taloudellisia. Persianlahden sodan jälkeisessä tilanteessa edustustolla on ollut myös poliittista merkitystä. Sodan päättymisestä on kuitenkin kulunut jo yli 10 vuotta, eikä suurlähettilääseen Kuwaitissa ole enää välttämätöntä tarvetta etenkin, kun muita tämän alueen suurlähetystöjä samanaikaisesti vahvistetaan.

Lakkautettavissa edustustoissa toimivista virkamiehistä kolme siirretään muihin tehtäviin ulkoasiainhallinnossa. Yksi virkamies jää eläkkeelle, jolloin virka vapautuu täytettäväksi. Asemamaasta palkatun henkilöstön työsuhteet päättyvät.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.