Mainos

Suomi laittaa Ranskalle hanttiin

Suomi kieltäytyy avaamasta neuvottelupakettia, jonka EU on sopinut Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluihin EU:n kannaksi.

Ranskan on kerrottu nostavan täällä EU-huippukokouksessa esiin esityksen, joka muuttaisi tapaa laskea metsien hiilinieluroolia. Ranskan ehdotus tietäisi pahimmillaan Suomelle satojen miljoonien eurojen laskua.

- Olen laittanut sanan kiertämään, että Suomi ei tätä hyväksy. Muutama muu maa on samaa mieltä. Voi olla, että koko esitystä ei oteta esiin tästä syystä, kertoi pääministeri Matti Vanhanen päämiesten illallisen jälkeen.

Esimerkiksi monet kansalaisjärjestöt pitävän Ranskan ajamaa mallia globaalisti oikeudenmukaisempana ja maapallon kannalta parempana.

Hattu kiertää aamuun asti

Vanhasen mukaan EU-maat haluavat kehitysmaiden saavan kolmen seuraavan vuoden aikana apua ilmastonmuutoksen torjuntaan seitsemän miljardia euroa vuodessa. EU:n osuus tästä olisi Vanhasen mukaan noin 30 prosenttia.

EU:n summa ei ollut vielä illallisen jälkeen koossa, joten uusia lupauksia odotetaan yön ja aamun aikana. Osallistuminen on EU-maille vapaaehtoista.

Suomi on luvannut kolmessa vuodessa yhteensä 100 miljoonaa euroa ja on valmis nostamaan summaa, jotta EU:n osuus saadaan huomenna kokoon. Vanhanen uskoo, että Kööpenhaminassa meneillään oleviin ilmastoneuvotteluihin saadaan vauhtia EU:n tukilupauksen myötä.

Vanhanen muistuttaa, että nyt sovitaan lyhyen aikavälin avusta kehitysmaille. Erikseen neuvotellaan pitkän aikavälin avusta eli tuesta vuoden 2012 jälkeen. Se kootaan eri tavalla kuin lyhyen aikavälin apu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.