Mainos

Suomi laiminlyö ihmisoikeuksia muita Pohjoismaita enemmän

Suomi on saanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta (EIT) 15 vuoden aikana enemmän tuomioita kuin muu Pohjoismaat yhteensä. EIT on Turun Sanomien mukaan jakanut Suomelle kaikkiaan 74 langettavaa päätöstä viimeisten 15 vuoden aikana.

Esimerkiksi Ruotsi on samaan aikaan on todettu syylliseksi vain 22 kertaa, Norja 19, Tanska yhdeksän ja Islanti puolestaan kuusi kertaa. Kauas Suomen taakse jäävät myös Baltian maat.

Kiusallisempia Suomen julkisen kuvan kannalta ovat sananvapautta koskevat tuomiot. Niitäkin on kertynyt kaiken kaikkiaan seitsemän.

Uusin moite tuli helmikuussa rikosuutisen kuvitusta koskevassa jutussa. Turun Sanomat kertoo, että lisää on luvassa, sillä ihmisoikeustuomioistuin on jo ilmoittanut ulkoministeriölle ottavansa käsittelyyn yhdeksän Suomen sananvapausasioita koskevaa juttua. Lisäksi kymmenen muuta on vireillä.

Tähän asti Suomi on hävinnyt 76 prosenttia Strasbourgin tuomioistuimessa käsitellyistä jutuistaan.

Suomen oikeuslaitoksen ja EIT:n tulkinnat perusoikeuksista eroavat toisistaan. EIT on yleensä painottanut sananvapauden ja vapaan tiedonvälityksen merkitystä, kun taas kotimaiset oikeusistuimet ovat korostaneet yksityisyyden suojaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.