Mainos

Suomi lähtee tinkimään Balilta ilmastosopua

EU:n ja samalla Suomen keskeisen tavoitteen mukaan maapallon keskilämpötila ei saisi nousta kahta stetta verrattuna esiteollisen ajan keskilämpötilaan.

Joulukuussa Balilla alkavissa ilmastoneuvotteluissa ainakin kaksi asiaa on suurta: odotukset ja osallistujamäärä. Pelkästään neuvottelijoita on tulossa paikalle liki 2500. Luku paisuu tästä vielä tuntuvasti, kun mukaan lasketaan kaikki neuvottelijoiden avustajat, virkamiehet ja muut delegaatioihin kuuluvat.

- Suomi ja EU tavoittelevat sitä, että Balin jälkeen vuonna 2009 Kööpenhaminassa voidaan hyväksyä maailmanlaajuinen sopimus ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tämä tarkoittaa kattavan, sitovan ja oikeudenmukaisen ilmastosovun saavuttamista, linjasi ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) ilmastofoorumiseminaarissa viime viikolla.

Tiilikaisen mukaan Suomi tukee EU:n ilmastotavoitteita voimakkaasti, mutta ei silti ole hirttäytymässä niihin, vaan kansallista "tinkivaraakin" on jätettävä. Millainen tämä tinkivara on, sitä sen paremmin Tiilikainen kuin ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Outi Berghällkään eivät suostuneet määrittelemään.

Ei yli kahden asteen nousua

Balin neuvottelujen lopputulema on Lähi-idän neuvottelujen tapaan nimetty tiekartaksi. Tiilikaisen mukaan Pohjoismaat ovat vahvasti mukana tätä karttaa laatimassa.

- Pohjoismaisen yhteistyön merkitys korostuu entisestään Balin jälkeen Ruotsin EU-puheenjohtajuuskaudella, varsinkin jos tiekartta Balissa syntyy, Tiilikainen korosti.

EU:n - ja samalla myös Suomen - keskeinen tavoite on erittäin vaativa. Maapallon keskilämpötila ei saisi nousta kahta astetta verrattuna esiteollisen ajan keskilämpötilaan. Ilmatieteen laitoksen varapääjohtajan Mikko Alestalon paneelissa esittämien laskelmien mukaan lämpötila on jo noussut liki 1,3 astetta, joten tinkivaraa ei paljon jää.

- Neuvotteluista ei missään tapauksessa ole tulossa helppoja, mutta on hienoa, että EU uskalsi tehdä tällaisen avauksen. Kun tieto ja ymmärrys ympäristöasioista on parantunut, ovat myös odotukset koventuneet, ympäristöministeri summasi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.