Suomi lahjoittaa sotakalustoa Baltiaan

Suomi lahjoittaa käytöstä poistettavia tykkejä ja rannikkovartiokalustoa Baltian maihin. Valtioneuvosto teki tänään lahjoitus- ja vientilupapäätökset.

Viron puolustusvoimille luovutetaan 19 kappaletta 105 millin kenttätykkejä ja patteriston oheislaitteet. Luovutettavan tavaran arvo on pari miljoonaa markkaa. Aiemmin Suomesta ei ole viety aseita Viroon.

Tykkikalusto on osa Suomen tukihanketta Viron puolustusvoimien rakentamisessa. Lahjoitettavan kaluston avulla Viron puolustusvoimat pystyy perustamaan harjoituspatteriston.

Tykkien tyyppi on 105 H37-61. Suomen puolustusvoimat käyttää samaa tykkityyppiä harjoitusammunnoissaan. Virolaishenkilöstö on jo saanut Suomessa tykkien käsittelyn edellyttämän koulutuksen.

Tykit ovat siis ensimmäinen Suomesta Viroon menevä asetoimitus. Aiemmin on toimitettu pienehköjä määriä muuta kalustoa: esikunta-alus, miinanraivausvälineitä, kasarmikalusteita sekä hiihtovälineitä.

Suomi tukee Viron puolustusvoimia kouluttamalla virolaista henkilöstöä Suomessa sekä antamalla asiantuntija-apua Virossa. Suomessa on tähän mennessä koulutettu runsas sata upseeria ja opistoupseeria. Maanpuolustuskorkeakoulussa on parhaillaan 20 virolaista oppilasta. Virossa taas työskentelee viitisentoista suomalaista evp-upseeria.

Vartiolaiva Latviaan

Suomi luovuttaa Latvian rajavartiolaitokselle kevyen rannikkovartiolaivan Tiiran. Alus on valmistunut vuonna 1985, ja sen arvon lasketaan olevan 12 miljoonaa markkaa. Liettuan rajavartiolaitokselle luovutetaan kevyt vartiolaiva Kihu. Tämä alus on vuotta Tiiraa nuorempi. Sen laskennallinen arvo on 12,7 miljoonaa markkaa. Viron, Latvian ja Liettuan rajavartiolaitoksille luovutetaan muuta käytöstä poistettavaa rajavartiokalustoa laskennallisesti enintään miljoonan markan arvosta. Baltian maiden rajavartiolaitosten tukemisen katsotaan vähentävän Suomen rajojen rajavalvontatarvetta Suomenlahdella ja Itämeren pohjoisosien alueella. Niin ikään se parantaa Baltian maiden kykyä meripelastuspalvelussa. Rannikkovartiolaivojen lahjoittaminen ei lisää tarpeita hankkia rajavartiolaitokselle laivakalustoa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat