Mainos

Suomi lähettämässä valvontakoneen Välimerelle

17:13

EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin suomalainen pääjohtaja IlkkaLaitinen kertoo Suomen panostuksesta Välimeren tehostettuun valvontaan.

Valvonnalla halutaan ehkäistä tuhoisat onnettomuudet, joissa on viime aikoina kuollut satoja Eurooppaan pyrkijöitä.

-Suomi on lähettämässä Välimerelle valvontalentokone Dornierin, jota on aiemminkin käytetty vastaavissa tehtävissä, Laitinen sanoo.

Tarkoitus on tunnistaa merellä liikkuvat alukset mahdollisimman pian. Dornier sopii Laitisen mukaan hyvin tähän tarkoitukseen, koska aluksessa on erinomainen valvontaelektroniikka.

Hän kantaa huolta Välimeren muuttumisesta Eurooppaan pyrkijöiden hautausmaaksi.

-Kaikki resurssit, jotka vain voidaan laittaa liikkeelle ihmishenkien pelastamiseen merellä, on käytettävä.

Hän on tyytyväinen, että Frontex on lyhyessä ajassa saanut 8 miljoonaa lisää varoja partiointiin Välimerellä.

Tehovalvonta alkoi

Italia aloitti tänään tehostetun meri- ja ilmavalvonnan Sisiliansalmessa. Tarkoituksena on karkottaa ihmissalakuljettajat, varjella turvapaikanhakijoita ja painostaa muuta Eurooppaa jakamaan vastuuta tulijoista.

Italialaiset sota-alukset pelastivat päivän mittaan lähes 300 Lampedusan saarelle pyrkijää. Italialainen rahtialus puolestaan otti mukaansa yli 70 syyrialaista, joiden aluksesta polttoaine oli loppunut.

Laitisen mukaan keskinen Välimeri on tällä haavaa tärkein tuloreitti. Silti myös muita suuntia olisi pidettävä silmällä, sillä esimerkiksi syyrialaisten pääreitti kulkee Turkin kautta, usein Kreikan sijasta Bulgariaan.

Italialaisia lehtikirjoituksia oman edustajan saamisesta Frontexin johtoon Laitinen piti näyttävänä seuraajapelin avauksena. Hänen lähtönsä viraston johdosta ensi kesänä on julkista tietoa.

Laitisen mukaan on tavallista, että kun korkeita EU-tehtäviä tulee hakuun, jäsenmaiden hallitukset alkavat kampanjoida omia ehdokkaitaan eri tavoin.

-Valinnan tekee Frontexin hallintoneuvosto ja kaksi kolmasosaa jäsenvaltioista pitää olla valittavan henkilön takana. Valinta riippuu ammattitaidosta, passilla ei ole merkitystä, Laitinen tähdentää.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.