Mainos

Suomi lähettää rauhanturvaajia Etiopian ja Eritrean rajalle

Suomen tarkoituksena on lähettää esikunta- ja vartiokomppania YK:n UNMEE-operaatioon Etiopian ja Eritrean rajalle ensi vuoden kesäkuussa. Suomi jatkaa osallistumistaan KFOR-operaatioon Kosovossa nykyisellä vahvuudella ja ottaa yhden prikaatin johtovastuun ensi toukokuussa.

Suomalaiset vetäytyvät Bosnia-Hertsegovinan SFOR-operaatiosta ensi vuoden aikana. Toimintaa ISAF-operaatiossa Afganistanissa jatketaan. Suomen osallistumista sotilastarkkailijaoperaatioihin on tarkoitus jatkaa ennallaan.

Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kokouksessa käsiteltiin tänään mm. Suomen osallistumista rauhanturvaoperaatioihin vuonna 2003. Aiheina olivat myös Prahassa ensi viikolla pidettävä Naton huippukokous ja Irakin tilanne.

Prahassa järjestetään ensi torstaina ja perjantaina Naton neuvoston huippukokous sekä Euroatlanttisen kumppanuusneuvoston EAPC:n valtion- ja hallitusten päämiesten kokous. Naton neuvoston asialistalla ovat keskeisinä aiheina Naton laajentuminen, terrorismin ja uusien uhkien vastainen toiminta sekä Naton sisäinen uudistuminen.

EAPC-kokouksen tärkeimmät kysymykset keskittyvät rauhankumppanuuden kehittämiseen sekä kumppanimaiden yhteistyöhön Naton kanssa terrorismin vastaisessa toiminnassa. EAPC:ssä tehtävissä päätöksissä otetaan huomioon myös Suomen ja Ruotsin tekemät ehdotukset rauhankumppanuuden kehittämisestä.

Valiokunta keskusteli myös Irakia koskeneesta YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmasta. Siinä vaaditaan Irakilta joukkotuhoaseiden riisuntaa ja asetarkastajien paluuta Irakiin. Suomi antaa täyden tukensa päätöslauselmalle ja vaatii Irakilta siinä vaadittujen toimien täytäntöönpanoa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.