Mainos

Suomi lähettää 200 rauhanturvaajaa Bosniaan

Suomi osallistuu EU:n sotilaalliseen kriisinhallintaoperaatioon Bosnia-Hertsegovinassa 200 rauhanturvaajalla.

Suomi lähettää noin 200 rauhanturvaajaa EU-operaatioon Bosnia-Hertsegovinaan. Asiasta sovittiin tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan (utva) kokouksessa tänään.

Joulukuussa alkava EU:n sotilaallinen kriisinhallintaoperaatio ALTHEA ottaa vastuulleen Naton SFOR-operaation tehtävät, muun muassa Daytonin rauhanprosessin tukemisen. YK:n mandaatille perustuva ALTHEA on merkittävin unionin tähän asti johtamista kriisinhallintaoperaatioista. Operaation vahvuus on noin 7000 henkeä.

Suomi suunnittelee lähettävänsä ALTHEAan noin 200 rauhanturvaajaa ja tarvittaessa erikseen noin 30 henkilöä tukikohdan vastaanotto- ja kunnostustehtäviin. Suomen rauhanturvajoukko sijoittuisi 1200 hengen vahvuiseen Pohjoiseen osastoon, joka on yksi operaation kolmesta osastosta. Lopullisesti Suomen osallistumisesta voidaan päättää vasta EU:n syyskuun alussa järjestämän joukkotavoitekokouksen jälkeen, jolloin asia on tarkoitus viedä eduskunnan käsittelyyn ja tasavallan presidentin päätettäväksi.

Operaatio toteutetaan EU:n ja Naton pysyvien yhteistyöjärjestelyjen mukaisesti Naton suunnittelu- ja esikuntarakenteisiin tukeutuen. Kyse on uudentyyppisestä EU:n johtamasta kokonaisvaltaisesta kriisinhallintaoperaatiosta, jossa käytetään sekä sotilaallisen että siviilikriisinhallinnan keinoja. Unionilla on jo Bosnia-Hertsegovinassa käynnissä poliisimissio ja tarkkailijaoperaatio.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.