Suomi kutsuu Iranin-lähettiläänsä neuvonpitoon

Suomi kutsuu Iranin-suurlähettiläänsä Antti Koistisen EU-maiden lähettiläiden yhteiseen neuvonpitoon EU:n ja Iranin suhteista. Ulkoministeri Tarja Halonen ilmoitti asiasta tänään.

EU-maiden yhteisen vastalauseen taustalla on saksalaisen tuomioistuimen tuore päätös, jonka mukaan Iranin johtajat antoivat määräyksen iranilaisten kurdijohtajien murhista Berliinissä vuonna 1992.

Lähettiläiden kutsuminen oli torstaina esillä EU-maiden ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koordinoivassa EU:n poliittisessa komiteassa.

Halonen luonnehti operaatiota merkiksi "erittäin vakavasta huolestumisesta" ja tietynlaiseksi vastalauseeksi.
-Meidän käsityksen mukaan minkään maan ei tule toimia tavalla, joka syyllistää heidät tässä oikeudenkäynnissä esitetyllä tavalla, kuten tässä sanonta kuuluu valtioterrorismiin, Halonen sanoi.

Lähettilään kutsuminen tällä tavalla neuvotteluun on selvästi lievempi toimi kuin eräissä yhteyksissä käytetty lähettilään kutsuminen kotiin, mikä yleensä on ensimmäinen askel diplomaattisuhteiden katkaisemiksi.

Halonen arvioi, että todennäköisesti Hollannissa tai Brysselissä käytävä neuvotteluvaihe kestää parisen viikkoa. Sen jälkeen EU-maiden lähettiläät palaavat Teheraniin.

Komitean julkilausuma

EU:n poliittinen komitean torstaina hyväksymän julkilausuman keskeiset kohdat ovat Suomen ulkoministeriön mukaan seuraavat: YK:n poliittinen komitea tuomitsee Iranin korkeimpien viranomaisten osallisuuden Mykonoksen tapaukseen ja pitää tällaista toimintaa täysin sopimattomana kansainvälisissä suhteissa.

EU on pyrkinyt rakentamaan suhteitaan Iraniin, mutta edistyminen ei ole mahdollista Iranin rikkoessa kansainvälisiä normeja ja osallistuessa terroristitoimintaan.

EU:n puheenjohtajamaa Hollanti kutsuu jäsenvaltiot koordinoituun neuvonpitoon EU:n ja Iranin tulevista suhteista. Nykyisissä oloissa kriittisen vuoropuhelun jatkamiselle ei ole perusteita. EU:n ulkoministerit tarkastelevat mahdollisia jatkotoimia seuraavassa EU:n yleisten asiain neuvoston kokouksessa 29. huhtikuuta.

EU odottaa Iranin viranomaisilta toimia, joilla estetään EU-maihin kohdistuvia uhkauksia ja jotka turvaavat EU-maiden kansalaisten ja yritysten koskemattomuuden Iranissa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat