Suomi kirjoituspöydän ääressä mukana Nato-harjoituksessa

Suomi osallistuu kumppanimaana sotilasliitto Naton kriisinhallintaharjoitukseen. Crisis Management Exercise, eli CMX15-harjoitus alkaa huomenna ja kestää viikon.  

Kumppanimaista mukana ovat tänä vuonna myös Ukraina, Ruotsi, Australia ja Japani.  

CMX on Naton säännöllinen päätöksenteko- ja konsultaatioharjoitus. Kumppanimaat pääsevät osallistumaan siihen nyt kuudetta kertaa. Suomi on osallistunut kaikkiin avoimiin harjoituksiin.  

Tarkoituksena on harjoitella päätöksentekoa kuvitteellisessa tilanteessa. CMX-harjoituksiin ei osallistu oikeita joukkoja.  

Harjoitukseen osallistuu Naton päämajan ja strategisen tason sotilasesikuntien lisäksi osallistuvien maiden pääkaupunkien ja Nato-edustustojen siviili- ja sotilashenkilökuntaa. Suomesta harjoitukseen osallistuvat ulkoministeriö ja Suomen Nato-edustusto Brysselissä, puolustusministeriö, Pääesikunta, valtioneuvoston kanslia ja tarpeen mukaan muut viranomaiset.  

– Kaikki osallistuvat kirjoituspöytänsä äärestä, kertoo Juha Mustonen ulkoministeriön turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksiköstä.  

Harjoituksessa läpikäydään tilanne, jossa kahden etäällä Naton alueesta sijaitsevan kuvitteellisen valtion välille kehittyy kriisi, jolla on vaikutuksia humanitaariseen tilanteeseen sekä merelliseen turvallisuuteen.  

– Suomen tarkoituksena on harjoitella kumppaneiden osallistumista Naton kriisinhallinnan suunnitteluun sekä kansallisia toiminta- ja päätöksentekomekanismeja, ulkoministeriö kertoo tiedotteessaan.  

Lue myös:

    Uusimmat