Mainos

Suomi kannattaa EU:n ja USA:n oikeusyhteistyön tiivistämistä

EU:n oikeus- ja sisäasiainministereiden epävirallisessa kokouksessa Espanjassa käytiin tänään alustavaa keskustelua neuvottelujen aloittamisesta EU:n ja Yhdysvaltojen välillä mahdollisesta sopimuksesta, joka koskisi oikeudellista yhteistyötä terrorismiin liittyvissä ja laajemminkin rajat ylittävissä rikosasioissa.

Ministerit kokoontuvat nyt ensimmäistä kertaa Espanjan puheenjohtajakaudella. Kaksipäiväinen kokous pidettiin Luoteis-Espanjassa sijaitsevassa Santiago de Compostelassa.

Oikeusministeri Johannes Koskisen mukaan Suomi kannattaa neuvottelujen käynnistämistä EU:n ja Yhdysvaltojen välillä.

- Yhdysvaltain ja lähes kaikkien EU:n jäsenmaiden välillä on jo olemassa kahdenkeskinen sopimus niin rikoksentekijän luovuttamisesta kuin oikeusavusta rikosasoissa. Mahdollisen sopimuksen tulisi täydentää näitä kahdenkeskisiä sopimuksia ja tuoda niihin nähden lisäarvoa. Sopimuksella voidaan esimerkiksi parantaa EU-maiden välistä koordinaatiota, ministeri totesi.

Koskinen korosti puheenvuorossaan tarvetta huolehtia neuvotteluissa luovutuspyynnön kohteena olevan henkilön kansainvälisesti tunnustettujen ihmisoikeuksien suojelusta.

EU-käytännön mukaan mahdollisista sopimusneuvotteluista vastaa puheenjohtajavaltio tarvittaessa komission avustamana. Koskinen toi esiin Suomen ehdotuksen siitä, että neuvotteluvaltuuskuntaan sisällytettäisiin mahdollisuuksien mukaan myös muiden jäsenvaltioiden edustajia.

Asia on esillä seuraavan kerran oikeus- ja sisäasiainneuvoston varsinaisessa kokouksessa 28. helmikuuta Brysselissä.

Suomella on Yhdysvaltojen kanssa kahdenvälinen sopimus rikoksentekijän luovuttamisesta mutta ei keskinäisestä oikeusavusta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.