Suomi kannattaa EU:n ja USA:n oikeusyhteistyön tiivistämistä

EU:n oikeus- ja sisäasiainministereiden epävirallisessa kokouksessa Espanjassa käytiin tänään alustavaa keskustelua neuvottelujen aloittamisesta EU:n ja Yhdysvaltojen välillä mahdollisesta sopimuksesta, joka koskisi oikeudellista yhteistyötä terrorismiin liittyvissä ja laajemminkin rajat ylittävissä rikosasioissa.

Ministerit kokoontuvat nyt ensimmäistä kertaa Espanjan puheenjohtajakaudella. Kaksipäiväinen kokous pidettiin Luoteis-Espanjassa sijaitsevassa Santiago de Compostelassa.

Oikeusministeri Johannes Koskisen mukaan Suomi kannattaa neuvottelujen käynnistämistä EU:n ja Yhdysvaltojen välillä.

- Yhdysvaltain ja lähes kaikkien EU:n jäsenmaiden välillä on jo olemassa kahdenkeskinen sopimus niin rikoksentekijän luovuttamisesta kuin oikeusavusta rikosasoissa. Mahdollisen sopimuksen tulisi täydentää näitä kahdenkeskisiä sopimuksia ja tuoda niihin nähden lisäarvoa. Sopimuksella voidaan esimerkiksi parantaa EU-maiden välistä koordinaatiota, ministeri totesi.

Koskinen korosti puheenvuorossaan tarvetta huolehtia neuvotteluissa luovutuspyynnön kohteena olevan henkilön kansainvälisesti tunnustettujen ihmisoikeuksien suojelusta.

EU-käytännön mukaan mahdollisista sopimusneuvotteluista vastaa puheenjohtajavaltio tarvittaessa komission avustamana. Koskinen toi esiin Suomen ehdotuksen siitä, että neuvotteluvaltuuskuntaan sisällytettäisiin mahdollisuuksien mukaan myös muiden jäsenvaltioiden edustajia.

Asia on esillä seuraavan kerran oikeus- ja sisäasiainneuvoston varsinaisessa kokouksessa 28. helmikuuta Brysselissä.

Suomella on Yhdysvaltojen kanssa kahdenvälinen sopimus rikoksentekijän luovuttamisesta mutta ei keskinäisestä oikeusavusta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat