Mainos

Suomi juhlii itsenäisyyttä

Suomi juhlii tänään 87:ttä itsenäisyyspäiväänsä. Presidentin juhlavastaanotolle Linnaan on kutsuttu tänä vuonna suuri joukko sotaveteraaneja. Kunniamerkin saa 5600 suomalaista.

Suomen itsenäisyyttä juhlitaan tänään tutuin seremonioin eri puolilla maata. Linnan perinteisen juhlavastaanoton lisäksi ohjelmassa oli aamulla muun muassa lipunnostotilaisuus Helsingin Tähtitorninmäellä aamulla sekä juhlajumalanpalvelus Helsingin Tuomiokirkossa puolilta päivin.

Puolustusvoimien valtakunnallinen paraati järjestetään tänä vuonna Mikkelissä. Paraatissa marssii noin tuhat ihmistä ja siihen osallistuu yli 50 ajoneuvoa.

Presidentti jakoi kunniamerkkejä

Itsenäisyyspäivään kuuluvat myös tasavallan presidentin myöntämät kunniamerkit. Korkeimman tänä vuonna myönnetyn kunniamerkin, Suomen Valkoisen Ruusun Suurristin, on saanut pääministeri Matti Vanhanen. Kaikkiaan kunniamerkkejä myönnettiin noin 5600.

Suomen valkoisen Ruusun komentajamerkin sai 13 suomalaista, joukossa on mm. viisi istuvan hallituksen ministeriä.

Pro-Finlandia mitalin sai yksitoista taiteilijaa mm. kirjailija Heikki Turunen , tanssitaiteilija Riitta Vainio, teatterinjohtaja Esko Roine, elokuvaaja Kari Sohlberg ja taidemaalari Marjatta Tapiola.

Itsenäisyyspäivän juhlinnan päättävälle presidentin juhlavastaanotolle Linnaan on kutsuttu noin 2000 vierasta. Kutsuttujen joukossa on tänä vuonna runsaasti sotaveteraaneja.

Protestoijat jättivät linnan rauhaan

Itsenäisyyspäivän pääjuhlan vieraat pääsivät tänä vuonna Presidentinlinnaan rauhallisesti.

Poliisi oli valmistautunut mahdollisiin mielenosoituksiin hyvin, mutta protestoijien puuttuessa poliisin tehtävät rajoittuivat liikenteen ohjaamiseen. Vieraiden saapumista oli seuraamassa reilusti poliiseja, satunnaisia kulkijoita, toimittajia ja yksittäinen mielenosoittaja, joka vaati äänioikeutta lapsille.

Iltaseitsemän aikaan Aleksanterinkatu ja Mariankatu ruuhkautuivat hieman paikalle saapuneiden taksien takia.

Aikaisempina vuosina mielenosoituksia Presidentinlinnalla järjestäneet kuokkavieraat ilmoittivat tiedotteessaan jo viime joulukuussa, että "protestin jatkaminen ei ole perusteltua, koska tapahtuma ei rakenna enää kuin omaa mainettaan". Kuokkavieraiden mukaan keskustelua perustulosta ja muista kysymyksistä on jatkettava uusin keinoin.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 06.12.2004)

(Seitsemän uutiset 06.12.2004)

Suomen EU-komissaari Olli Rehn uskoo Suomen vaikutusmahdollisuuksiin EU:ssa.
(Yhdeksän uutiset 06.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.