Mainos

Suomi joustaa metsäkysymyksessä

Kuva: Lehtikuva

Suomi on valmis joustamaan maailmanlaajuisissa ilmastoneuvotteluissa metsäkysymyksen osalta. Suomi tukee nyt pöydällä olevaa kompromissiratkaisua, koska Suomelle edullisin malli metsien hiilinielujen laskentatavasta ei saa kansainvälisesti kannatusta.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (Kesk.) neuvotteli tänään asiasta Helsingissä virailleen EU:n ilmastokomissaari Connie Hedegaardin kanssa.

EU:n ympärsitöministerit pyrkivät sopimaan EU:n neuvottelukannasta ensi viikolla. Seuraavat maailmanlaajuiset neuvottelut ovat marraskuussa Meksikossa. Siellä etsitään ratkaisua, jota ei löytynyt Kööpenhaminassa viime joulukuussa

"Ei hirveän huono"

Suomelle ilmastoneuvotteluiden tärkein ja hankalin asia on koko ajan ollut kysymys siitä, miten metsien hiilinielut lasketaan.

-Tällä hetkellä näyttää siltä, että kansainvälisesti meidän alunperin eniten suosima malli ei ole etenemässä, vaan laaja yhteisymmärrystä on tulossa tällaisen "vertailutason" ympärille. Olemme omalta osaltamme valmiita sellaisiin joustoihin, jotka edesauttavat neuvottelutuloksen syntymistä, sanoo ympäristöministeri Paula Lehtomäki (Kesk).

Lehtomäen mukaan pöydällä oleva malli ottaa huomioon muun muassa sen, että Suomi aikoo käyttää paljon puuta bioenergiaksi. Ministerin mukaan malli olisi edullisempi ratkaisu, kuin aiemmin pöydällä ollut, Suomen tiukasti vastustama ja muun muassa ympäristöjärjestöjen suosima laskentatapa.

Miten paljon heikompi uusi malli on ministerin mielestä verrattuna Suomen alunperin ajamaan malliin?

- Niin paljon keskeisiä yksityiskohtia on edelleen auki - ja varmasti pysyykin vielä auki kansainvälisellä tasolla vielä jonkin aikaa - että on mahdotonta arvioida hiilidioksiditonnien tai eurojen tarkkuudella. Mutta ei tämä mitenkään hirveän huonolta Suomen kannalta näytä, Lehtomäki toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.