Mainos

"Suomi jatkanee Tshadin operaatiossa pitkään"

Puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) arvioi, että Suomi jatkaa rauhanturvaoperaatiossa Tshadissa vielä pitkään. Afrikassa vierailevan ministerin mukaan on todennäköistä, että YK pyytää Suomea jatkamaan, ja että vastaus pyyntöön on myönteinen.

Häkämies vierailee kuluvalla viikolla Afrikassa ja oli tänään päättämässä matkansa Tshadin osuutta. Matka jatkuu Sudaniin ja Etiopiaan. Etiopiassa hän tapaa Afrikan unionin edustajia.

Suomella on nyt 60 rauhanturvaajaa EU:n rauhanturvaoperaatiossa, joka toimii Tshadissa ja Keski-Afrikan tasavallassa Darfurin operaation tukena. Vetovastuun on sovittu siirtyvän YK:lle maaliskuussa.

Häkämies sanoi STT:lle, että YK:n odotetaan pyytävän nyt osallistuvien maiden jatkavan operaatiossa. Pyyntö tulee todennäköisesti ennen vuodenvaihdetta ja Suomi antanee vastauksensa myös ennen vuoden loppua.

Häkämiehen mukaan rauhanturvaoperaatio on jo pelkällä olemassaolollaan rauhoittanut aluetta, mutta haasteet ovat valtavat. Alue on erittäin suuri, eikä rauhanprosessi ole päässyt etenemään. Se merkitsee, että rauhanturvaajia tarvitaan alueella vielä monta vuotta eteenpäin.

- Operaatio on täällä vähän yksin, Häkämies totesi.

Sadekauden päättyminen merkitsee Häkämiehen mukaan sitä, että levottomuudet alueella voivat pian alkaa uudelleen. Suomalaisjoukot ovat hänen mukaansa pärjänneet alueella hyvin. Vaikeista olosuhteista huolimatta terveysongelmia ei ole ollut.

Darfurin kriisiä paenneiden pakolaisten olot alueella ovat vaikeat, Häkämies kertoi. Turvattomuus ja rikollisuus ovat suuria ongelmia, leireillä ryöstellään ja raiskataan. Häkämies keskusteli alueen tilanteesta myös YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n edustajan kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.