Mainos

Suomi ja Viro: Latvia mukaan EU-neuvotteluihin

Suomi ja Viro ovat yhtä mieltä siitä, että myös Latvia ja Liettua olisi saatava mukaan neuvottelemaan EU:n jäsenyydestä. Eteläisten naapurimaiden asian edistäminen oli ainoa konkreettinen toivomus, jonka Viron pääministeri Mart Laar esitti pääministeri Paavo Lipposelle Suomen EU-puheenjohtajakautta silmällä pitäen. Pääministerit neuvottelivat Helsingissä tänään.

-Uskonkin, että Suomi ajaa EU:n laajentumiseen tähtäävää politiikkaa. Meille on hyvin tärkeää, että myös Latvia ja Liettua pääsevät mukaan neuvottelemaan jäsenyydestä, Laar sanoi keskustelujen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Laar kuvasi juuri EU:ta ja sen laajenemista neuvottelujen keskeiseksi aiheeksi. Viro haluaa hänen mukaansa tehdä hyvin omat kotiläksynsä ja käyttää hyväksi Suomen kokemuksia EU:n jäsenmaana.

-Suomen rooli Euroopassa seuraavan puolen vuoden aikana on hyvin tärkeä Virolle. Eihän EU ole koskaan ollut niin lähellä Viroa fyysisesti kuin nyt, Laar totesi.

Pääministeri Lipponen sanoi Suomen ajavan EU:n laajentumista ja pitävän mielessä Latvian ja Liettuan asian. Hän kiitteli Viron omaa lähentymisohjelmaa ja huomautti Viron tukeneen aktiivisesti mm. pohjoisen ulottuvuuden aloitetta.

EU:n lisäksi pääministerit keskustelivat myös mm. suomalaisen omaisuuden palauttamisesta Virossa. Lipponen piti asian keskeneräisyyttä ongelmana Suomen ja Viron välisissä suhteissa.

Viron pääministeri Mart Laar on tänään tavannut myös presidentti Martti Ahtisaaren Helsingissä. Kyseessä on Laarin pääministerikauden ensimmäisen ulkomaanmatka, ja Laar kertoikin halunnensa korostaa maavalinnalla Suomen ja Viron hyviä suhteita.

Laar ja Ahtisaari keskustelivat muun muassa Suomen tulevasta EU-puheenjohtajuuskaudesta. Laar pitää sitä Viron EU-pyrkimysten kannalta merkittävänä.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.