Suomi ja Venäjä yhteistyöhön ihmiskaupan kitkemiseksi

Suomen ja Venäjän rajalla tavataan yhä useammin ihmiskauppaan ja ihmissalakuljetukseen viittaavia tapauksia. Useimmiten kyse on alipalkatun työvoiman liikkumisesta.

Suomen Rajavartiolaitos ja Venäjän rajavartiopalvelu syventävät operatiivista yhteistyötään. Käytännössä tämä tarkoittaa entistä tiiviimpää tietojen vaihtoa rajojen ylitse. Yhteistyön syventämisellä pureudutaan ihmiskaupan ja ihmissalakuljetuksen entistä tehokkaampaan torjuntaan ja selvittämiseen.

- Tietojen vaihtaminen rajat ylittävästä rikollisuudesta on erittäin tärkeää. Tietojen avulla me pääsemme paremmin kiinni niihin virtoihin, joita maailmalla liikkuu. Tämä on yksi syy myös sille, miksi suomalaisia rajavartijoita työskentelee rajaturvallisuuden kehittämiseen liittyvissä hankkeissa muun muassa Georgian ja Ukrainan rajoilla, sanoo Suomen Rajavartiolaitoksen päällikkö, vara-amiraali Jaakko Smolander.

Suomen ja Venäjän rajalla tavataan yhä useammin ihmiskauppaan ja ihmissalakuljetukseen liittyviä tapauksia tai epäilyjä. Niiden selvittäminen on kuitenkin vaikeaa, ja usein riittävää näyttöä rikoksesta ei saada.

- Muutamassa tapauksessa olemme yrittäneet saada näitä epäiltyjä ihmiskaupan uhreja kertomaan ja avautumaan, mutta se ei ole onnistunut. Tässä meidän ammattitaitoamme pitää vielä kehittää. Myös Venäjällä ihmiskaupan ja -salakuljetuksen torjuntaan suhtaudutaan erittäin vakavasti, Smolander sanoo.

Smolander sanoo, että useimmiten kyse on alipalkatun työvoiman liikkumisesta. Tällaisia tapauksia tulee muun muassa Kiinasta. Rajoilla jää kiinni myös entisen Neuvostoliiton alueelta lähtöisin olevia laittomia maahantulijoita.

Smolanderin mukaan suurimmat laittoman maahantulon virrat kulkevat kuitenkin muuta kautta kuin Suomen ja Venäjän rajalta.

Asevelvolliset pois Venäjän rajoilta

Venäjä on poistamassa viimeisetkin asevelvolliset rajavalvontatehtävistä. Venäjän Suomen vastaisella rajalla asevelvollisten käytöstä on luovuttu jo viime syksynä. Nyt asevelvollisten tilalle on otettu rajavalvonnan ammattilaisia. Lisäksi Venäjällä on panostettu nykyaikaiseen rajavalvontatekniikkaan.

- Vaikka tilanne Suomen ja Venäjän rajalla on pysynyt rauhallisena, sitä on seurattava koko ajan. Esimeriksi Viipurin alueella venäläisillä on ollut vaikeaa saada ammattitaitoista väkeä töihin, Smolander sanoo.

Venäjällä rakennetaan uusia rajavartioasemia

Smolanderin mielestä viime vuosien aikana Venäjän rajavalvonta on kehittynyt parempaan suuntaan, mutta kehittävää suuressa maassa vielä riittää.

Rajavartiolaitoksen johtaja tutustui Pohjois-Kaukasuksen rajavalvontaan ollessaan Venäjän turvallisuuspalvelun rajavartiopalvelun johtajan, armeijakenraali Vladimir JegorovitshPronitshevin vieraana Venäjällä.

- Kävimme katsomassa Venäjän ja Georgian rajalle pystytettyjä uusia rajavartioasemia, joita valmistuu kaikkiaan 72 kappaletta. Niihin on saatu työskentelemään motivoituneita työntekijöitä, ja asemilla on käytössä nykyaikaiset valvontajärjestelmät, Smolander kertoo.

Suurimmat ongelmat tällä hetkellä ovat Venäjän ja Kazakstanin välisellä raja-alueella. Smolander arvioi, että menee vielä vuosia ennen kuin 8000 kilometrin mittainen raja-alue saadaan täysin kontrolliin. Täysin toivoton tilanne ei kuitenkaan ole, sillä Venäjä on aloittanut 200 uuden rajavartioaseman rakentamisen Venäjän ja Kazakstanin väliselle raja-alueelle.

Smolander muistuttaa, että toimivan rajavalvonnan järjestäminen on tärkeää ei vain turvallisuuden, vaan myös tulevaisuuden viisumivapaussuunnitelmien vuoksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat