Mainos

Suomi ja Venäjä jatkavat perussopimusta

Suomen ja Venäjän välistä perussopimusta jatketaan ensi vuonna, ovat ulkoministerit Igor Ivanov ja Erkki Tuomioja (kuvassa) sopineet. Ulkoministerit totesivat keskusteluissaan, että sopimus on toiminut hyvin Suomen ja Venäjän suhteiden perustana ja että sitä ei ole tarpeen muuttaa.

Sopimus on katkolla ensi vuoden heinäkuussa, ja jos se haluttaisiin irtisanoa, olisi siitä ilmoitettava vuotta aikaisemmin. Kun mitään ei tehdä, jatkuu sopimus automaattisesti viidellä vuodella. Yhteistyösopimus solmittiin YYA-sopimuksen seuraajaksi vuonna 1992.

Monien muiden Euroopan maiden tavoin Suomi solmi Neuvostoliiton hajottua uuden Venäjän federaation kanssa sopimuksen, joka määrittelee valtioiden välisten suhteiden perustaksi YK:n peruskirjan ja ETYK:n päätösasiakirjan mukaiset kansainvälisen oikeuden periaatteet. Sopimus luo niinikään pohjan Suomen lähialueyhteistyön kehittämiselle, ympäristöyhteistyölle ja kulttuuri- sekä tiedeyhteyksille.

Tuomioja antaa Venäjälle synninpäästön vakoilujutussa

Tuomioja pitää hiljan julkitullutta Suomen armeijan vakoilujuttua perin yksipuolisena. Tuomioja antaa ymmärtää, että vakoilu päättyi ennen kuin se alkoikaan. Tuomiojan mukaan tapaus kulki suunnilleen niin, että suomalainen luutnantti oli tarjonnut tietoja Venäjälle, Venäjä oli kieltäytynyt ja ilmoittanut asiasta Suomelle.

Tuomioja sanoo, että Venäjä on toiminut vakoilutapauksessa täysin korrektisti ja venäläiset ovat olleet heti hyvässä yhteistyössä suomalaisviranomaisten kanssa. Tuomioja sanoo, ettei Venäjää epäillä vakoilusta eikä sen yrityksestä.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.