Mainos

Suomi ja USA ympäristöyhteistyöhön

Yhdysvallat ja Suomi aloittavat neuvottelut sotilaallisesta toiminnasta aiheutuvien ympäristövaurioiden estämisestä ja niiden korjaamisesta Suomen lähialueilla. Tätä koskeva asiakirja allekirjoitettiin tänään Helsingissä. Virkamiestason neuvottelut alkavat ensi vuonna.

Asiakirjan allekirjoittivat Yhdysvaltain ympäristöasioista vastaava apulaispuolustusministeri Sherri Goodman ja puolustusministeriön kansliapäällikkö Pertti Nykänen. Moskovasta saapunut Goodman tapasi lyhyellä työvierailullaan myös puolustusministeri Anneli Tainan ja selosti tälle kokemuksiaan nelipäiväiseltä Venäjän-vierailultaan. Asiakirja kattaa mm. koulutuksen, tiedonvaihdon sekä miinojen, ampumatarvikkeiden ja räjähteiden hävittämisen Itämeressä.

Itämereen kylvettiin toisen maailmansodan aikana suunnaton määrä miinoja, joista vain murto-osa saatiin korjatuksi. Miinoja on etenkin eteläisellä Itämerellä, mutta myös pohjoisempana. Virossa taas entisen Neuvostoliiton sotilaallinen toiminta on aiheuttanut suuria ympäristövaurioita sekä maalla että meressä. Suomi on osallistunut ydinreaktoreiden purkamiseen ja ydinjätteiden kuljetuksiin Paldiskissa, Viron pohjoisrannikolla, jossa Neuvostoliitolla oli aiemmin suuri laivastotukikohta.

Yhdysvallat on ollut huolissaan myös Venäjän ydinreaktoreiden tilasta Kuolan niemimaalla ja sen edustalla. Se on tehnyt Norjan ja Venäjän kanssa sopimuksen ympäristötuhojen korjaamisesta alueella.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.