Suomi ja Saksa vaihtamassa EU-puheenjohtajuuksia

Brittiläisen talouslehti Financial Timesin mukaan Suomi ja Saksa vaihtavat EU-puheejohtajuuskausia vuonna 2006.

Saksalainen budjettikomissaari Michaele Schreyer kiistää tulkinnan, jonka mukaan Saksa vaihtoi EU-puheenjohtajuuden Suomen kanssa parantaakseen asemiaan ennen seuraavia rahoitusneuvotteluja.

-EU-kausien vaihdolla ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Mielestämme seuraavasta rahoituskaudesta on sovittava jo ennen vuotta 2006, Schreyer sanoi Brysselissä.

Financial Times -lehti arvioi tänään, että Saksa halusi vaihdoksella vahvistaa asemiaan, kun EU-maat neuvottelevat vuosien 2007-2013 rahoituskehyksistä. Saksa oli keväällä 1999 EU:n puheenjohtaja, kun nykyisistä raameista päätettiin.

Puheenjohtajamaa on neuvotteluissa sikäli vaikeassa asemassa, että se joutuu usein hakemaan kompromissia oman etunsa kustannuksella. Etenkin Ranska ja Espanja ajoivat vaatimuksiaan tiukasti läpi Berliinin huippukokouksen yössä 1999.

Vaalit perusteena

Suomi ja Saksa sopivat viime joulukuussa vaihtavansa vuoden 2006 ja 2007 puheenjohtajuuksia. Asia vahvistettiin EU:n ulkoministerien kokouksessa tammikuussa. Ratkaisun mukaan Suomen kausi alkaa kesällä 2006 ja Saksan 2007 alussa.

Rytminvaihtoa on perusteltu sillä, että vaalien ei haluta sotkevan puheenjohtajuutta. Suomessa on 2007 keväällä eduskuntavaalit ja Saksassa vaalit 2006 lopulla. EU-komissaari Schreyerin mukaan seuraavista raameista on sovittava viimekertaista aiemmin mm. siksi, että rakennetuet saadaan maksuun riittävän ajoissa. Oletusaikataulu on, että komission antaisi alustavan esityksen raameiksi 2004 ja rahoituksesta sovittaisiin 2005.

-Päätökset on tehtävä aiemmin kuin vuonna 2006, Schreyer totesi. Varhempi aikataulu on sikälikin perusteltu, että EU:hun liittyy todennäköisesti jo vuonna 2004 kymmenen uutta jäsenmaata. Rahoitusneuvottelut 25 valtion kesken eivät ole ainakaan helpommat kuin 15 maan nyky-EU:ssa.

Saksa on pitkään vaatinut, että sen osuus EU:n budjetissa on saatava pienenemään. Saksa on suurin nettomaksaja eli maa rahoittaa eniten unionin budjettia.

Tulevien EU-puheenjohtajien nimiä tai järjestystä ei ole virallisesti lyöty lukkoon. Virkamieslähteiden mukaan jäsenmaiden kesken on kuitenkin yhteisymmärrys siitä, että nykykierto alkaa uudestaan alusta Kreikan 2003 kauden jälkeen. Aihe on poliittisesti herkkä, sillä myös uudet jäsenmaat haluavat mukaan puheenjohtajakiertoon. Nykyinen puolen vuoden EU:n vetovastuu saattaa kuitenkin muuttua, kun jäsenmaat neuvottelevat unionin rakenteiden uudistamisesta 2004.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat