Mainos

Suomi ja Ruotsi valmiita osallistumaan Nato-joukkoihin

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Suomi ja Ruotsi eivät kuitenkaan ole aio osallistua Naton nopean toiminnan joukkojen päivystysvuoroihin.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Suomi ja Ruotsi ovat valmiita harkitsemaan osallistumista Naton nopean toiminnan joukkojen operaatioihin.

Tuomiojan mukaan yhteisestä linjasta on sovittu viime viikkojen aikana. Päätökset osallistumisesta tehdään operaatio kerrallaan. Ulkoministeri kiistää kuitenkin, että maat aikoisivat osallistua nopean toiminnan NRF-joukkojen päivystysvuoroihin.

Suomi ilmoitti jo viime marraskuussa olevansa kiinnostunut Naton NRF-joukkojen harjoituksista. Taustalla on se, että EU:n nopean toiminnan joukoille ei järjestetä erillisiä omia harjoituksia.

Suomen ja Ruotsin ulko- ja puolustusministerit tapasivat tammikuussa Königstedtissä ja pohtivat yhteisiä puolustuspoliittisia linjauksia. Tuomiojan mukaan siellä ei vielä tehty päätöksiä asiasta, vaan ratkaisut hiottiin valmiiksi myöhemmin.

Naton nopean toiminnan joukot julistettiin virallisesti toimintavalmiiksi viime marraskuussa. Suomessa osallistumisesta niihin on keskusteltu moneen otteeseen, muun muassa viime vuonna presidentinvaalien yhteydessä. Eduskuntavaalien edellä kolmen suuren puolueen johtajat olivat valmiita hyväksymään Suomen osallistumisen operaatioihin.

Suomalais-ruotsalainen yhteinen linjaus on määrä ilmoittaa virallisesti Natolle viimeistään ensi viikolla.

Aamulehti ja Turun Sanomat kertoivat tänään, että Suomi ja Ruotsi ovat sopineet yhteisestä linjasta asiassa. Lehtien mukaan ulkoministeri Tuomioja piti päätöksen kuitenkin salassa vaalikampanjan ajan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.