Mainos

Suomi ja Ruotsi ovat entistä etäisempiä

Ulkopolitiikan tutkija, valtiotieteen tohtori Teija Tiilikainen arvioi, että päinvastaisista puheista huolimatta Suomen ja Ruotsin turvallisuuspoliittiset peruslinjaukset ovat entistä enemmän etääntymässä toisistaan.

Tiilikainen sanoo Ilkka-lehdessä julkaistussa haastattelussa, että yhteistyöpuheet ovat paljolti taktisia. Niillä pyritään hänen mielestään peittämään sitä, että maat ovat itse asiassa eri linjoilla. Suuret linjat ovat nyt etäämpänä kuin kylmän sodan aikana.

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari on korostanut Suomen ja Ruotsin läheisyyttä. Hän sanoi mm. uudenvuodenpuheessaan, että Suomi ja Ruotsi ovat nyt lähempänä toisiaan kuin koskaan Suomen itsenäisyyden aikana.

Tiilikainen nostaa esimerkiksi maiden erilaisen Emu-linjan. Suomessa on myös EU-jäsenyydellä vahva kannatus, Ruotsissa suhtaudutaan epäilevämmin. Ruotsi myös ilmoittaa edelleenkin tavoitteekseen pysyä puolueettomana lähialueilla mahdollisesti syttyvän sodan aikana. Suomi ei korosta sodanaikaista puolueettomuutta, Tiilikainen huomauttaa.

Tiilikaisen mielestä Suomi joutuu ottamaan kantaa Nato-jäsenyyteen nopeammin kuin arvataankaan. EU:n yhteistä puolustusta ollaan rakentamassa unionin Nato-maiden varaan. Hänen mielestään suuri kysymys on, onko Suomella varaa jäädä yhteisen puolustuksen ulkopuolelle.

-Kysymyksessä on poliittinen päätös. Suomi ei ole jättänyt varaumia. Käsitykseni on, että Suomi ei haluakaan jäädä yhteisen puolustuksen ulkopuolelle. Linja on sen suhteen yhtä johdonmukainen kuin Emun suhteen, Tiilikainen sanoo.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.