Mainos

Suomi ja Ruotsi edelleen eri linjoilla EU-presidentistä

Suomi ja Ruotsi haluavat edelleen syventää yhteistyötään EU-kysymyksissä ja turvallisuuspolitiikassa, kertoivat Suomen ja Ruotsin pääministerit tavattuaan toisensa ensimmäisen kerran kahdenkeskisissä neuvotteluissa tänään. Pääministeri Matti Vanhanen keskusteli Ruotsin Göran Perssonin kanssa tämän kesäasunnolla Harpsundissa pohjoismaisen pääministerikokouksen yhteydessä.

Suomen ja Ruotsin näkemykset EU:n tulevaisuutta pohtineen konventin työn lopputuloksesta poikkeavat edelleen toisistaan joissakin kohdin. Esimerkiksi EU:n presidentin viran perustamista Ruotsin hallitus on kannattanut, mutta Suomi vastustanut.

Perssonin mukaan syksyllä nähdään, ovatko maiden näkemykset lähentyneet toisiaan. Persson tulee Vanhasen kutsumana Suomeen 25. syyskuuta.

Kokonaisuus ratkaisee

Vanhasen mukaan Suomi ja Ruotsi ovat kuitenkin suurimmassa osassa EU-asioita samoilla linjoilla.

- Me emme väitelleet asioista. Oli huomattavissa, että meillä on hyvin samanlaiset näkemykset valtaosasta asioita, Vanhanen kertoi.

Vanhasen mielestä pian alkavassa hallitusten välisessä konferenssissa eivät lopulta ole ratkaisevia yksittäiset kysymykset, vaan kokonaisuus.

- Millä tavalla toisaalta säilyisi tasapaino eri toimielinten välillä ja millä tavalla pienten ja suurten maiden välinen vallanjako toteutuu. Minusta lopputuloksen hyväksyttävyyttä on arvioitava tästä kokonaisuudesta käsin, Vanhanen arvioi.

Vanhanen kertoi suomalaistoimittajille kantansa myös EU:n elintarvikeviraston sijoituspaikasta, vaikkei sitä tämänpäiväisessä tapaamisessa käsiteltykään. Hänen mukaansa elintarvikevirasto kannattaa säilyttää toiminnallisena kokonaisuutena ja se pitää saada Suomeen.

- Meillä on unionissa päätöksiä, joiden mukaan jokaisella jäsenmaalla on oikeus yhteen unionin virastoon. Suomessa on fasiliteetit valmiina elintarvikevirastoon ja pidämme siitä kiinni, Vanhanen sanoi.

Jäättenmäki oli luvannut Emu-apua

Persson kertoi, että hänellä oli edellisen pääministerin Anneli Jäätteenmäen kanssa sopimus, että Jäätteenmäki avustaisi Ruotsin Emu-kansanäänestyskampanjassa. Persson on ajanut julkisuudessa hyvin voimakkaasti yhteisvaluutan käyttöönottoa Ruotsissa. Persson sanoi toivovansa, että Vanhanen toimisi samoin kuin edeltäjänsä. Vanhasen mukaan on kuitenkin Ruotsin kansan asia päättää eurosta. -Kansanäänestys on aina hyvin sensitiivinen kysymys jokaisessa maassa. En ole ollenkaan varma, onko siitä hyötyä vai haittaa, että ulkomailta tulee puhujia asiaansa todistamaan, Vanhanen pohti.

Vanhasen ruotsi ei aivan riittänyt

Vanhanen vastasi tiedotustilaisuudessa osaan kysymyksistä suomeksi. Nämä vastaukset hänen avustajansa käänsi ruotsiksi. Vielä eilen pidetyn pohjoismaisen ministerikokouksen jälkeen Vanhanen kertoi ruotsin taitonsa riittäneen niin, ettei tulkkeja tarvinnut käyttää.

Persson ei pidä Vanhasen kielitaitoa suurena ongelmana. Hän muistutti, että on helpompi ymmärtää, mitä puhutaan kuin puhua itse. Persson arveli Vanhasen kyllä ymmärtävän ruotsia. Lisäksi hän totesi, että Vanhasen ruotsi on kuitenkin parempaa kuin Perssonin suomi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.