Mainos

Suomi ja Norja yhteistyöhön ilmavalvonnassa

Norja haluaa Suomelta tietoja Venäjän asevoimien liikkeistä.

Suomi ja Norja valmistelevat yhteistyötä ilmavalvonnassa. Norjaa kiinnostaa erityisesti Suomen keräämä tieto venäläisten asevoimien lisääntyneestä aktiivisuudesta itärajan takana.

Puolueeton ja liittoutumaton Suomi ja Natoon kuuluva Norja määrittelevät tarkasti, miten luottamuksellista tietoa ne voivat jakaa. Selvitys yhteistyön syventämisestä valmistuu kevään aikana.

Nato-Norja seuraa tarkasti Venäjän asevoimien lisääntynyttä aktiivisuutta lähellä Suomen rajaa, mutta Suomen puolelle norjalaiskoneet eivät kutsumatta saa lentää.

- Meillä on yhteinen intressi tietää, mitä lähinaapurimme Venäjä tekee. Se on lisännyt lentotoimintaansa reippaasti viime vuosina merkkinä siitä, että Venäjä on jälleen itsevarma suurvalta, jolla on sotilaallista kykyä ja halua näyttää kykyään, valtiosihteeri Espen Barth Eide Norjan puolustusministeriöstä kertoo.

Suomi ei Naton ulkopuolisena nykyisin pääse käsiksi Norjan tutkien ja satelliittien keräämään tietoon, ei vaikka se koskisi suoraan Suomea.

- Me voimme jakaa Suomen kanssa keskenämme tiedustelutietoa. Rajat tälle tiedonjaolle päättää Norja itse ja Suomi omasta puolestaan, Eide painottaa.

Norjan haluaa pysyä EU:n ulkopuolella ja ymmärtää Nato ulkopuolella pysytteleviä, molemmissa auttaa pohjoismainen yhteistyö.

- Suomi kuten Ruotsikin tekevät kaiken mitä Natossa tehdään, kunhan niiden ei tarvitse olla päätöksenteossa. Me Norjassa noudatamme EU:n sääntöjä, mutta emme halua olla päätöksenteossa. Siksi pohjoismainen yhteistyö antaa turvallisuuspolitiikan alueella nykyisin mielenkiintoisia mahdollisuuksia, Eide kertoo.

Yhteistyö öljyrikkaan Norjan kanssa kiinnostaa köyhiä Pohjoismaita jo säästösyistä.

Täällä Norjassa puolustusbudjetti ei ole laskenut kuten naapurimaissa, päinvastoin: täällä on joka vuosi nostettu puolustuksen määrärahoja inflaation verran.

Puolustusvoimilta tilattu selvitys pohjoismaisen sotilasyhteistyön syventämisestä tulee Suomessa poliittisille päätöksentekijöille tämän kevään aikana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.