Mainos

Suomi ja Italia esittävät kahta elintarvikevirastoa

Suomi ja Italia ehdottavat kahden elintarvikeviraston perustamista. Asia saattaa mennä käsiteltäväksi jo ensi viikolla EU:n huippukokouksessa.

Suomi ja Italia esittävät EU:n elintarvikeviraston perustamista kahteen eri toimipaikkaan. Virastot sijoittuisivat Helsinkiin ja Parmaan.

Helsinkiin on tarkoitus sijoittaa elintarviketurvallisuusvirasto. Italiaan olisi tulossa virasto, joka hoitaa alueellisia asioita ja alkuperäismerkintöjä koskevaa päätöksentekoa.

Pääministeri Paavo Lipponen on keskustellut asiasta Italian pääministerin Silvio Berlusconin kanssa jo Kööpenhaminassa joulukuussa pidetyssä EU:n huippukokouksessa.

Päätös ehkä jo ensi viikolla

Virasto on määrä sijoittaa Helsingin Viikkiin. Sinne tulee noin 250 työntekijää. Ruotsin pääministeri Göran Persson on onnitellut Lipposta.

- Ruotsin näkökulmasta tämä on erittäin tärkeää. Tämä osoittaa, että pienetkin maat voivat vaikuttaa EU:ssa, kun ne toimivat määrätietoisesti, sanoi Persson.

- Myös Ruotsille on tärkeää näyttää, että EU-virastoja voidaan sijoittaa Pohjoismaihin, hän korosti.

Lipposen mukaan on mahdollista mutta ei varmaa, että asia voidaan tuoda päätettäväksi jo Brysselin huippukokoukseen ensi viikolla. Muitakin sijoituspäätöksiä on auki, mutta Lipponen luottaa, että muut virastot voidaan pitää tästä ratkaisusta erillään.

Lipponen sanoo, että sijoituspaikasta on kiire saada selkeä ratkaisu, sillä elintarvikeviraston toiminta on ollut vaikeaa tilapäisessä sijoituspaikassa Brysselissä.

"Erinomainen asia"

- EU:n elintarvikeviraston sijoittamisesta aikaansaatu päätös oli voitto Suomelle, sanoo ulkomaankauppaministeri Jari Vile'n.

Viraston sijoittamiselle Suomeen on ollut 14 EU-maan tuki. Asiaa ovat valmistelleet niin poliitikot kuin virkamiehetkin.

- Tasavertaisuuden nimissä oli tärkeää saada Suomelle EU-virasto, koska Suomessa ei vielä tällaista ole, toteaa ministeri.

Ministeri Vile'n on aiemminkin puhunut toimintojen järkeistämisestä, ja hän pitää nyt syntynyttä kompromissia erittäin hyvänä.

Helsingin ylipormasteri Eva-Riitta Siitonen toteaa, että päätös on Helsingille mieluinen. Hänen mukaansa kaupunki on valmis heti komission päätöksen jälkeen ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin, jotta viraston toiminta saadaan käyntiin.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 14.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.