Suomi ja EU:n syyttäjänvirasto pääsivät sopuun valtuutettujen Euroopan syyttäjien nimeämisestä

Suomi ja Euroopan syyttäjänvirasto (Eppo) ovat päässeet sopuun siitä, että Suomi nimeää kaksi valtuutettua Euroopan syyttäjää.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ja Eppon pääsyyttäjä Laura Codruta Kövesi ovat sopineet asian torstaina, vahvistaa neuvotteleva virkamies Miia Ljungqvist oikeusministeriöstä STT:lle.

Suomen kanta neuvotteluissa oli, että valtuutetuilla Euroopan syyttäjillä tulisi olla mahdollisuus hoitaa myös kansallisia asioita, jos Eppo-tehtävät jättävät niille aikaa.

–  Tämä toteutui nyt neuvotteluissa, Ljungqvist kertoo.

Alkuvaiheessa Suomen valtuutetuista Euroopan syyttäjistä yksi hoitaa täysipäiväisesti Eppo-tehtäviä ja toinen jakaa työaikansa Eppo-tehtävien ja kansallisten syyttäjän tehtävien välillä.

Ljungqvistin mukaan järjestelyä tarkastellaan myöhemmin uudelleen sen mukaan, millaiseksi työmäärä Eppossa muodostuu.

Suomessa vuosittain vain muutamia Eppo-juttuja

Euroopan syyttäjänvirasto aloitti toimintansa tällä viikolla.

Ljungqvistin mukaan toistaiseksi on vaikea sanoa, miten paljon Eppo-tehtävät työllistävät valtuutettuja Euroopan syyttäjiä. Eppolla on hänen mukaansa vaihteleva määrä juttuja eri maissa.

–  Suomessa on viimeisten vuosien aikana ollut vain muutamia, 2–6 juttua vuodessa, jotka kuuluvat Eppon toimivaltaan, Ljungqvist sanoo.

Valtuutettujen Euroopan syyttäjien haku alkoi jo viime syksynä, mutta valintoja ei ole vielä tehty. Ljungqvistin mukaan toisen tehtävän osalta joudutaan todennäköisesti julkaisemaan uusi hakuilmoitus, koska tehtävän sisältö on muuttunut.

Valinnat pyritään tekemään kesän aikana.

Lisätehoa petosten ja korruption torjumiseen

Euroopan syyttäjänviraston tavoitteena on torjua nykyistä tehokkaammin avustuspetoksia, korruptiota ja arvonlisäveropetoksia EU:ssa.

Eppo on lyhenne viraston englanninkielisestä nimestä European Public Prosecutor's Office.

Eppossa on mukana suurin osa EU-maista. Ulkopuolella ovat tässä vaiheessa Irlanti, Puola, Ruotsi, Tanska ja Unkari.

Ainakin Ruotsi on aikeissa lähteä mukaan myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat