Mainos

Suomi ja Baltia tiivistävät yhteistyötä rajoilla

Suomi ja kolme Baltian maata käynnistävät poliisi-, rajavartio- ja tulliviranomaisten yhteistyön. Yhteistyöverkon keskeinen tavoite on kasvavan, rajat ylittävän rikollisuuden torjunta. Toinen tärkeä päämäärä on edistää Baltian maiden EU-valmiutta. Suomen ja Baltian maiden sisäisen turvallisuuden viranomaisten ylin johto päätti yhteistyöstä Helsingissä tänään.

rajavyöhyke

Tullihallituksen pääjohtaja Tapani Erlingin mukaan rajavalvonnan tehostamiseen on todella syytä. -Tulleissa on erityisesti tupakan takavarikkojen määrä noussut suuresti, mutta sama suunta on myös huumeiden ja pirtun osalta. Yhteinen tietosysteemi ja tiedustelutiedon vaihto on meille äärimmäisen tärkeätä. Kun usean maan viranomaiset suunnittelevat valvonnan yhdessä, rajalla voidaan päästää valvotusti salakuljettajia läpi. Näin päästään seuraamaan salakuljetusta pitemmälle, jolloin rikollisliigat voidaan paljastaa kokonaisuudessaan, sanoo Erling.

Tähän asti ei Suomen, Viron, Latvian ja Liettuan välinen sisäisen turvallisuuden yhteistyö ole aina toiminut. -Tämä nähtiin hiljattain, kun Liettuasta kulkeutui varsin laaja rikollisliiga Pohjoismaihin. Virka-avun saanti oli vielä tuolloin käytännössä vaikeaa, muistuttaa poliisiylijohtaja Reijo Naulapää.

Huumeiden kauttakulkua

Naulapään mukaan Itämeren alueen rikostorjunnan painopisteitä ovat etenkin huumekaupan ja laittoman maahantulon estäminen. Laittoman muuton osalta ollaankin jo päästy tuloksiin. -Laiton maahanmuutto Viroon on onnistuttu lopettamaan, vakuuttaa Viron rajavartiolaitoksen johtaja, kontra-amiraali Tarmo Kouts.

ekstaasia

Huumeiden osalta tilanne ei ole niin myönteinen. Virosta on tullut yhä selvemmin huumeiden kauttakulkumaa, josta aineet saapuvat mm. Suomeen. -Huumeiden tuonti meille Viron suunnalta kasvaa selvästi. Samoin Venäjältä tuleva huumekauppa on lisääntynyt erityisesti amfetamiinin osalta, Reijo Naulapää toteaa.

Suomen ja Baltian viranomaiset myöntävätkin, että myös suuri naapuri Venäjä on kyettävä nivomaan mukaan tiedonvaihtoon. Tästä on jo hyviä kokemuksia Liettuassa, jonka poliisi tekee yhteisiä operaatioita Venäjän erillisalueen Kaliningradin kanssa.

Neljän Itämeren maan sisäisen turvallisuuden johtajat arvioivat, että näiden maiden säännösten erot eivät haittaa nyt käynnistyvää yhteistyötä oleellisesti. Maiden lainsäädäntö on keskenään riittävän hyvin yhteen sopivaa. -Poliisin osalta merkittävä ero on kuitenkin siinä, että valtuuksissa Suomen poliisi on jäljessä Baltiaa. Heillä on oikeus mm. soluttautumiseen ja valeostoihin, poliisiylijohtaja Naulapää tähdentää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.