Mainos

Suomi hävisi ilmastoneuvotteluissa kiistan hiilinieluista

Suomi joutui Durbanin ilmastoneuvotteluissa antamaan periksi metsien hiilinielujen laskentasääntöjä koskevassa kiistassa. Suomi ajoi sellaisia sääntöjä, jossa metsien hiilinieluja ei laskennallisilla keinoilla voida muuttaa päästölähteeksi, mutta Suomen malli hylättiin neuvotteluissa.

- Loppupeleissä me jouduimmen luopumaan meille tärkeästä kompensaatiosta, että metsäkatoa voisi kompensoida hyvän vuosittaisen hiilinielun avulla. Tämä ei kuitenkaan ole pahin mahdollinen malli. Tämä mahdollistaa metsien käytön ja hoidon huomattavasti laajemmin kuin muut esillä olleet mallit, puolustaa ympäristöministeri Ville Niinistö (Vihr.) ratkaisua.

Riskinä on, että nyt hyväksytty malli tuo Suomelle lisäkustannuksia ja pakottaa rajoittamaan metsien käyttöä.

- Kustannuksia on mahdollista välttää sillä, että yritämme entistä tehokkaammin torjua metsäkatoa. Jos pystyisimme puolittamaan metsäkadon määrän, voimme välttyä lisäkustannuksilta kokonaan, arvioi Niinistö.

Suomen on vähennettävä metsäkatoa

Tarkempia keinoja metsäkadon vähentämiseen ministerillä ei vielä ole.

- Pitää arvioida metsien käyttöä koskevia ohjeistuksia. Jatkossa metsää hävitetään vain sellaisissa tilanteissa, missä se on välttämätöntä ja tarpeellista. Tämä keskustelu pitää nyt käydä, jotta toiminta olisi ympäristön kannalta hyvää, mutta myös taloudellisesti järkevää, muotoilee Niinistö.

Suomi hakee nyt tukea EU-komissiolta.

- Olemme puhuneet jo komission kanssa, että kun Suomi ei saanut tätä keskeistä tavoitettaan läpi, niin komissio etsii tapoja, miten tuleva hiilinielumalli voisi olla Suomellekin hyväksyttävä ja kohtuullinen.

- EU:n sisällä voidaan keskustella siitä, miten tämä huomioidaan päästövähennystavoitteiden jaossa. Tämä voidaan ottaa huomioon, kun EU jakaa päästöväehnnysvelvoitteita jäsenmaille, uskoo ympäristöneuvos Jaakko Ojala ympäristöministeriöstä.

Jos Suomi olisi pitänyt kiinni omasta mallistaan, se olisi vaarantanut koko ilmastosovun syntymisen.

- Se tuli salissa esiin, vasta kun kokonaispaketti oli tehty. Jos olisimme vielä avanneet asian, olisi ollut vaarana, että koko ilmastopaketti olisi rauennut, kertoo Niinistö.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja