Mainos

Suomi harkitsee rauhanturvajoukkojensa evakuoimista Tshadista

MTV:n uutisten tietojen mukaan Suomi harkitsee rauhanturvajoukkojensa evakuointia kriisinhallintatehtävistä keskiafrikkalaisesta Tshadista.

Mahdollisen evakuoinnin syynä on pahentunut turvallisuustilanne sekä kesäkuussa alkava monsuunisadekausi, joka lamauttaisi joukkojen toiminnan polttoainepulan takia.

Puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) vahvistaa, että päätös joukkojen evakuoinnista tehdään hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa parin viikon sisällä.

- On ilmennyt ongelmia siinä, että YK ei ole pystynyt hoitamaan polttoainekuljetuksia. Nyt on kaksi viikkoa aikaa saada nämä täydennykset sadekautta varten, ja mikäli niitä ei tule, niin silloin tulee harkittavaksi että osa joukosta evakuoidaan pois ja sinne jää vain vartiohenkilöstö, sanoo Häkämies.

Suomi toimii tällä hetkellä Goz Beidan tukikohdassa irlantilaisjohtoisessa pataljoonassa, jonka kokonaisvahvuus on 400 rauhanturvaajaa.

Heistä 60 on suomalaisia. Suomalainen rauhanturvajoukko aloitti Tshadissa vasta viime vuoden maaliskuussa, ja vielä muutama kuukausi sitten Suomi oli lisäämässä joukkojaan Tshadissa. Nyt tilanne on nyt kääntynyt päälaelleen.

Monsuunisateet katkaisevat yhteydet tukikohtaan totaalisesti kolmen kuukauden ajaksi. Näillä näkymin suomalaisjoukot tuskin edes palaavat alueelle sadekauden jälkeen, ellei YK kykene ratkaisemaan joukkojen huolto-ongelmia.

- Varmasti nyt koetut pulmat ja ongelmat on YK:n ratkaistava niin, että toiminta olisi vakaampaa, arvioi Häkämies.

Myös Irlanti harkitsee vetäytymistä operaatiosta samoista syistä, jolloin koko suomalais-irlantilaisen pataljoonan jatko Tshadissa on vaakalaudalla.

- Turvallisuustilannehan siellä on huolestuttava ja rauhanturvaoperaation tarve olemassa. Nyt on hyvä odottaa ja toivoa että YK kykenee tekemään käytännön asiat kuten polttoainetäydennykset ja sitten katsotaan muita asioita.

Jos pääjoukko suomalaisista evakuoidaan, voisivat muutamat suomalaiset ja irlantilaiset rauhanturvaajat jäädä vartioimaan leiriin jäävää kallista kalustoa. Puolustusministeri Häkämies ei usko, että heidän turvallisuutensa olisi uhattuna.

- Tällä hetkellä ei ole tietoa siitä, että kapinalliset olisivat kohdistaneet hyökkäyksiään YK-operaatiota kohtaan, mutta se on tietysti tärkeä tekijä tässä arvioinnissa.

"Tshadin turvallisuustilanne kiristynyt"

Turvallisuustilanne Tshadissa on kuitenkin koko ajan kiristynyt, ja esimerkiksi Kirkon Ulkomaanapu ilmoitti eilen evakuoivansa viitisentoista avustustyöntekijäänsä pakolaisleiriltä Itä-Tshadista kiihtyneiden taisteluiden vuoksi. Heidän mukaansa hyökkäyksen kohteena ovat juuri YK:n rauhanturvaajat.

- Nyt näyttää siltä, etteivät he kuitenkaan ole olleet kovin kiinnostuneita hyökkäämään avustustyöntekijöitä ja pakolaisia vaan lähinnä YK:n rauhanturvaajia vastaan. Lisäksi sissit taistelevat hallituksen joukkojen kanssa, kertoi Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Jouni Hemberg STT:lle eilen.

Polttoainepulan lisäksi ongelmia kriisinhallintajoukoille aiheuttaa myös pula lääkkeistä. Tukikohdan johtovastuussa oleva Irlanti haluaisi YK:lta varmuuden myös terveydenhoitoon ja kuljetuskapasitettiin liittyvissä kysymyksissä.

- Tämäkin asia on selvittelyn alla, ja kun Irlanti on selvittänyt asian YK:n kanssa niin katsotaan sitten mikä on tilanne, sanoo puolustusministeri Häkämies.

Tshadin kriisin syynä ovat levottomuudet naapurimaassa Sudanissa. Pelkästään Darfurista Tshadiin on paennut jo neljännesmiljoona pakolaista. Näiden lisäksi Tshadissa on yli 200 000 pakolaista maan sisältä ja Keski-Afrikan tasavallasta.

Katso Timo Haapalan juttu MTV3 Katsomosta (Seitsemän uutiset 12.05.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.