Suomi hankkii Hornet-ohjuksia USA:sta?

Päätöstä puolustusvoimien asehankintojen laajuudesta odotetaan huhtikuussa.

Suomi saattaa hankkia Hornet-hävittäjiinsä ilmasta maahan laukaistavia ohjuksia Yhdysvalloista. Yhdysvalloilta on tiedusteltu asehankinnoista, mutta ne toteutuisivat aikaisintaan vuonna 2012.

Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Heikki Lyytinen kertoo, että tällä hetkellä on menossa Hornet-hävittäjien ohjelmistopäivityksen toinen vaihe. Päätöstä puolustusvoimien ohjelmistopäivityksistä odotetaan huhtikuussa.

- Mitään päätöstä varsinaisesta hankinnasta ei ole tehty. Listalla olevista aseista voidaan valita, jos päädytään näihin ratkaisuihin. Huhtikuun loppuun mennessä pitäisi tietää, mitä aseita Horneteihin integroidaan, Lyytinen toteaa.

Suomi on tiedustellut Yhdysvalloilta mahdollisuutta hankkia muun muassa lyhyen kantaman pommeja sekä pitkän kantaman ohjuksia. Tämä käy ilmi myös Yhdysvaltain puolustusministeriön alaisen turvallisuusyhteistyöviraston nettisivuilta. Yhdysvaltain kongressille on tehty ilmoitus Suomen tiedusteluista.

Lyytisen mukaan ensi vuosikymmenellä toteutetteva hanke on kuitenkin taloudellisesta näkökulmasta erittäin suuri.

- Kyse on sadoista miljoonista euroista, kun katsotaan, miten koko järjestelmää kehitetään. Aseiden lukumääristä saadaan kuitenkin tietoa vasta 2012, jolloin tiedetään kuinka paljon rahaa on käytettävissä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat