Mainos

Suomi haluaa vähentää BSE-testejä

Hullun lehmän taudin riski on Suomessa nykysin lähes olematon. Terveiden eläinten testaukseen käytetään miljoonia euroja joka vuosi.

Suomi haluaa lopettaa BSE- eli hullun lehmän taudin testauksen terveillä eläimillä. Lupaa testien lopettamiseen haetaan keväällä, jolloin liha- ja luujauhon käyttökielto on ollut voimassa kyllin pitkään, seitsemän vuotta.

- Meidän täytyy tieteellisin keinoin osoittaa, että BSE-riski on olematon ja että meillä on tarjota testausjärjestelmä, joka tyydyttää meidän eurooppalaisia kumppaneitamme, sanoo osastopäällikkö Matti Aho maa- ja metsätalousministeriön elintarvike- ja terveysosastolta.

Testejä voidaan vähentää, koska Maailman eläintautijärjestö OIE on muuttanut BSE-tautia koskevaa sääntöä.

Suomessa testataan vuosittain jopa 120 000 nautaa BSE:n varalta. Testieläimistä suurin osa, noin satatuhatta, on terveitä. Jokainen testi maksaa 50 euroa, minkä lisäksi tulevat vielä esimerkiksi järjestelmän ylläpitokulut teollisuudelle.

Laajamittainen testaus aloitettiin Suomen ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan BSE-tapauksen paljastuttua vuonna 2001. Testauksesta vastaa elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Suomi antaa keväällä riskinarvion eläinterveyttä käsittelevälle komitealle, joka puolestaan vie sen eteenpäin EU-komission hyväksyttäväksi. Matti Aho ei kuitenkaan halua lähteä edes arvailemaan, kuinka kauan käsittely kestää ja koska testejä voitaisiin Suomessa käytännössä vähentää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.