Suomi haluaa turvata EU:n kehitysyhteistyön jatkuvuuden

Suomi aikoo muun muassa järjestää EU:n historian ensimmäisen yhteisen kauppa- ja kehitysministerien kokouksen.

EU:n kehitysyhteistyön rahoitus on vuodenvaihteessa katkolla. Puheenjohtajamaa Suomi pitää toimikautensa keskeisenä tavoitteena, että jatkorahoitus saadaan hyväksyttyä ja rahoitus jatkumaan ilman katkoa.

Alivaltiosihteeri Marjatta Rasi sanoi ulkoministeriön taustatilaisuudessa, että rahoitussuunnitelmien hyväksyminen EU:n parlamentissa vaatii laajaa lobbauskierrosta sekä parlamentin että komission suuntaan. EU:n jäsenmaat sopivat keskenään rahoituksesta jo kesällä; kautena 2007-13 unioni aikoo käyttää kehitysapuun 22,7 miljardia euroa.

Samalla EU:n tukiohjelmia pyritään karsimaan tuntuvasti, sillä niitä on ollut yli sata. Nyt ne pyritään tiivistämään alle kymmeneen.

Suomi pyrkii puheenjohtajuuskaudellaan myös pitämään esillä kehitysyhteistyön johdonmukaisuutta, eli sitä että eri maiden politiikan lohkot eivät toimisi toisiaan vastaan. Rasi huomautti, että kehittämistä on myös YK-järjestelmässä; maailmanjärjestön osat ovat liian usein toimineet vain omissa putkissaan, seurauksena turhaa työtä ja päällekkäisyyttä.

Lisäksi Suomi aikoo pitää esillä kaupan ja kehitysyhteistyön linkkiä ja järjestää lokakuussa EU:n historian ensimmäisen yhteisen kauppa- ja kehitysministerien kokouksen. Suomi on ainoa EU-maa, joka on yhdistänyt nämä tehtävät.

- Kun WTO-neuvottelut jumittuivat, on tämä asia mielestämme entistä tärkeämpi, sanoi osastopäällikkö Ritva Koukku-Ronde.

Seuraavalla hallituksella ratkaiseva rooli

Puheenjohtajuuskauden kanssa rinnakkain kehityspolitiikassa valmistaudutaan seuraavaan hallituskauteen.

Suomen kehitysapu on kasvanut viime vuosina tuntuvasti, mutta 0,7 prosentin BKT-tavoite karkaa yhä kauas. Täksi vuodeksi tavoiteltiin 0,42 prosentin tasoa, mutta jäädään 0,4 prosenttiin. Syynä on ennen kaikkea ripeä talouskasvu. Suomi jää tällä luvullaan alle EU-maiden keskiarvon.

Tuleva hallitus joutuisi näin ollen tekemään valtaisan spurtin, jos se aikoo pitää kiinni sovitusta tavoitteesta, että Suomen apu nousi 0,7 prosenttiin vuoteen 2010 mennessä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat