Mainos

Suomi haluaa suojella Karjalan hautoja

Suomalaisten siviilihautausmaiden suojelu Venäjälle luovutetuilla alueilla saattaa nousta keskusteluihin, kun presidentti Vladimir Putin tulee Suomeen ensi kuussa

Suomalaishautausmaa itärajan takana Sortavalassa (kuvassa) on säästynyt moneen muuhun verrattuna suhteellisen hyvin. Kaikilla haustausmailla ei kuitenkaan ole ollut yhtä hyvä tuuri. Jossakin on vedetty maantie yli, jossakin on käynnissä soranotto, kertoo Karjalan liiton liittovaltuuston puheenjohtaja Matti Puhakka.

- Sellaisiakin esimerkkejä on tiedossa, että näitä alueita on rakennettu. Ikävintä on tietysti, että nämä suomalaisille hyvin rakkaat hautausmaat ovat erittäin heikossa kunnossa ja toivottavaa olisi, että ne olisivat muinaismuistomerkkeinä siitä ajasta, jolloin suomalaiset asuttivat tuon maan.

Karjalan liitto onkin kerännyt yksiin kansiin tiedot kaikista luovutetun alueen siviilihautausmaista ja esitys suojelusta on jätetty opetusministeriölle. Opetusministeriöllä on valmiina esitys samantapaisesta suojelusta kuin sotilashautausmaista on jo aiemmin sovittu.

- Seuraavaksi varmaan lomien jälkeen pyritään ottamaan yhteyttä Venäjän kulttuuriministeriöön ja toivotaan, että nää neuvottelut saataisiin aikaa, sanoo hallintojohtaja Håkan Mattlin opetusministeriöstä.

Hautausmaasuojelun vauhdittamiseen avautuu mahdollisuus, kun presidentti Vladimir Putin tulee Suomeen ensi kuussa. Mattlinin mukaan asia voidaan ottaa tapaamisen agendalle.

- Tiedämme, että Venäjän suurlähetystö on ollut kovin kiinnostunut tästä asiasta ja on omalta osaltaan ilmoittanut, että se tukee näitä pyrkimyksiä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.