Mainos

Suomi haluaa rajoittaa oluen tuontia ensi vuonnakin

Hallitus perustelee oluen tuontirajoituksen tarpeellisuutta alkoholiveron laskulla ja sillä, että alkoholin kulutus on Suomessa kasvanut 15 prosenttia viime vuodesta.

Suomi haluaa rajoittaa oluen tuontia EU:n ulkopuolelta ensi vuonnakin. Hallitus kertoi tänään, että se kannattaa EU:n uutta direktiiviehdotusta, jonka mukaan Suomelle sallitaan poikkeus rajoittaa oluen tuontia EU:n ulkopuolelta 16 litraan. Käytännössä matkailijat ovat tuoneet Suomeen olutta unionin ulkopuolisista maista lähinnä Venäjältä. Jos Suomelle ei myönnettäisi direktiivissä poikkeusta, olutta saisi tuoda verottomasti 175 euron edestä, mikä olisi noin 200 litraa.

Hallitus perustelee rajoituksen tarpeellisuutta alkoholiveron laskulla, sisämarkkinoiden matkustajatuonnin vapautumisella sekä sillä, että alkoholin kulutus on Suomessa kasvanut 15 prosenttia vuodesta 2004.

Alkoholin kulutuksen kasvu lisää hallituksen mukaan samassa suhteessa sen sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja. Myös suomalaiset vähittäiskaupat itärajan läheisyydessä ovat kärsineet siitä, että olutta tuodaan rajan takaa.

Hallituksen mielestä kaikki oluen matkustajatuontia ja laitonta kauppaa lisäävät muutokset ovat nyt haitallisia. Siksi sen mielestä on erittäin tärkeää, että ehdotus poikkeuksen jatkamisesta hyväksytään.

Hallitus lähetti tänään eduskunnalle tiedoksi kantansa uuteen EU-direktiiviin. Suomen koskeva olutpoikkeus poistunee direktiivistä lähiaikoina, sillä EU:n komission on tarkoitus muuttaa ensi vuoden aikana matkatavaradirektiiviä niin, että kaikkiin jäsenvaltioihin sovelletaan 16 litran tuontisääntöä. Nykyisin oluen tuontia rajoitetaan muissa EU-maissa euroina, ei litroina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.