Mainos

Suomi haluaa Knuuttilan tietokoneen takaisin

Suomi pyytää Venäjän viranomaisia palauttamaan tutkija Seppo Knuuttilan takavarikoidun tietokoneen. Knuuttilan tietokone takavarikoitiin raja-asemalla sen jälkeen kun hänet oli ensin pidätetty huhtikuussa näytteenottomatkalla Luoteis-Venäjän Kingiseppissä.

– Suomi pyytää viranomaisia palauttamaan koneen mahdollisimman nopeasti. Se on työkone ja valtion omaisuutta. Kun kone on saatu takaisin, asia on ulkoministeriön kannalta loppuun käsitelty, kertoo lähetystöneuvos Mikko Kivikoski ulkoministeriön Venäjän yksiköstä.

Venäjän lain mukaan tietokonetta voi pitää määrättömän ajan takavarikoituna. Suomen Pietarin pääkonsulaatti hoitaa nyt asiaa ja pyrkii saamaan koneen haltuunsa.

Näytteenoton jatkuminen tärkeintä

Muuten Suomi on tyytyväinen Venäjältä saamaansa noottivastaukseen. Suomen ja Venäjän viranomaisten välille jää erimielisyys siitä, oliko Knuuttila luvatta tehdasalueella. Venäläisten mielestä oli, vaikka Itämeren suojelukomissio Helcom oli etukäteen lähettänyt Venäjälle tiedon suunnitelluista näytteenottopaikoista eikä venäläisillä ollut siihen huomautettavaa. Venäläisen vartiointiliikkeen Helcomille toimittama kartta Knuuttilan pidätyspaikasta osoitti hänen liikkuneen vain ennakkoon sovitulla alueella.

– Tätä kysymystä varmaan käsitellään päästömittauksia tekevän suomalais-venäläisen projektin osapuolten kesken. En usko, että tästä jää mitään hampaankoloon. Venäjän asenne on ollut koko ajan sovitteleva eikä kukaan ole kyseenalaistanut näytteenoton jatkoa. Pääasia on kuitenkin se, että fosforipäästön lähde saadaan selvitettyä, sanoo Kivikoski.

Kingiseppissä sijaitsevaa Fosforit-lannoitetehdasta epäillään valtavasta, jopa 2 000 tonnin suuruisesta vuotuisesta fosforipäästöstä Suomenlahteen. Tämän kevään mittaustulosten mukaan fosforipäästöt ovat tosin pienentyneet huomattavasti. Päästölähteeksi on arveltu tehdasalueen jätekipsikasaa, mutta sitä ei ole voitu varmistaa, koska tehdas ei ole päästänyt näytteenottajia lähellekään tehdasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.