Mainos

Suomi haluaa edistää bioenergian käyttöä Euroopassa

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen mielestä Euroopan maiden tulisi panostaa ennen kaikkea uusiutuvien energiamuotojen kehitykseen.

Suomi pyrkii edistämään Euroopan omaa energiatuotantoa EU-puheenjohtajuuskaudellaan.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen mukaan nimenomaan uusiutuvien energiamuotojen ja biopohjaisten polttoaineiden käyttöä tulisi lisätä.

Uutistoimisto STT:n haastatteleman Pekkarisen mielestä Euroopan selvästi alle 50 prosentin energiaomavaraisuus on aivan liian alhainen. Pekkarinen muistuttaa, että biopolttoaineiden suosiminen helpottaa myös EU-maiden selviytymistä Kioton ilmastosopimuksen velvoitteista.

Venäjä on varma kumppani

Eurooppalaisen energiantuotannon lisääminen on Pekkarisen mukaan yksi kolmesta keskeisestä asiakohdasta, joita Suomi pyrkii edistämään heinäkuun alussa alkavalla EU-puheenjohtajuuskaudellaan.

Kaksi muuta tärkeää asiaa ovat Pekkarisen mukaan EU:n ja sen suurimman yksittäisen energiantoimittajan eli Venäjän välinen dialogi sekä Euroopan sisäisten energiamarkkinoiden parempi toimivuus. Vaikka Venäjän kanssa käytävä dialogi onkin Suomen energia-asialistalla korkealla, ei Pekkarinen pidä Venäjän ja EU-maiden energiasuhteita ongelmavyyhtinä.

- Suomen kannalta Venäjä on ollut erittäin varma yhteistyökumppani energiapolitiikassa, Pekkarinen muistuttaa.

Pekkarisen mielestä EU:n herääminen energian toimitusvarmuuteen liittyviin kysymyksiin on julkisuudessa kytketty liikaa Venäjän viimetalvisiin kaasukiistoihin Ukrainan ja Georgian kanssa.

- Toimitusvarmuuskysymys ei liity yksinomaan Venäjään vaan koko maailmaan. Kun hirmumyrsky iski New Orleansiin, niin maailman öljynjalostuskapasiteetista hävisi merkittävä osa. Meidän pitää varautua erilaisiin mahdollisuuksiin, Pekkarinen muistuttaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.