Suomi hakee viennille uusia markkinoita Pohjois-Afrikasta

Suomi haluaa laventaa kauppasuhteitaan Pohjois-Afrikkaan. Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi suuntaa sunnuntaina vienninedistämismatkalle Tunisiaan ja Marokkoon. Mukana seuraava teollisuusvaltuuskunta on laajin, mitä Suomesta koskaan on alueella vieraillut.

- Euroopan unionin ja Pohjois-Afrikan maiden välillä tehdään hyvin läheistä Välimeri-yhteistyötä. Tavoitteena on muun muassa yhteinen vapaakauppa-alue vuoteen 2010 mennessä. Siksi suomalaisten on nyt syytä erityisesti katsoa, mitä mahdollisuuksia meillä Pohjois-Afrikassa on, Sasi perustelee.

Sasin mukaan Suomi on jo pyrkinyt korottamaan profiiliaan EU:n Välimeri-yhteistyössä, muun muassa siksi ettei ajateltaisi maamme ajavan vain Pohjois-Euroopan etuja.

Ulkomaankauppaministeri Sasi on huolestunut talouskehityksen suunnasta: talouskasvu on hidastunut, ja Yhdysvaltoihin kohdistuneiden terrori-iskujen vaikutukset maailman talouteen ovat vielä jossain määrin epäselvät. Yrityksetkin ovat tulleet varovaisemmiksi terrori-iskujen jälkeen. Niiden omat vientiponnistelut vähenevät esimerkiksi matkustuskieltojen vuoksi.

- Suuri kysymys on se, heikkeneekö talouskasvu edelleen terrori-iskujen johdosta. Itse kuulun niihin, jotka arvelevat, että vaikutus ei ole kovin pitkäaikainen. Mutta ilmeisesti seuraavat lähivuodet ovat hitaamman kasvun aikaa, Sasi sanoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat